Ollilan mielestä tupojärjestelmä on aikansa elänyt

Ollilan mielestä tupojärjestelmään ei ole paluuta, se kuuluu säätelytalouteen.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila pitää epätodennäköisenä, että Suomen työmarkkinapolitiikassa palataan keskitettyyn tupojärjestelmään.

Ylen Lauantaiseurassa esiintyneen Ollilan mukaan keskitetty tupojärjestelmä on syntynyt säätelytalouden pohjalta ja se toimi hyvin 1960- ja 1970-luvuilla, mutta nyt se on jo aikansa elänyt.

- Näen hyvin vaikeaksi ja epätodennäköiseksi, että me tulemme siirtymään takaisin keskitettyyn tupojärjestelmään. Ei siihen ole paluuta, se kuuluu säätelytalouteen. Me olemme harjoitelleet tätä markkinataloutta muutoin 10-15 vuotta aika hyvällä menestyksellä. Suomi on pärjännyt. Nyt meidän täytyy myös työmarkkinoiden osalta siirtyä uuteen aikaan, Ollila sanoi.

Ollila ei Lauantaiseuran haastattelussa vahvistanut tietoja, että hän olisi ehdokkaana EU:n tulevaisuutta pohtivaan niin sanottuun viisaiden ryhmään.

SAK tyrmää Ollilan tuponäkemykset

SAK ihmettelee Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtajan Jorma Ollilan näkemyksiä, joiden mukaan tupojärjestelmä olisi aikansa elänyt.

SAK:n edunvalvontaosaston johtajan Lauri Lylyn mukaan juuri tulopoliittiset kokonaisratkaisut nostivat Suomen 1990-luvun lamasta ja auttoivat osaltaan myös Nokian menestystä.

Lyly kysyy, onko Ollila jo unohtanut, miten Suomi nostettiin lamasta 1990-luvun puolenvälin jälkeen.

-Eikö juuri maltillinen tulopolitiikka luonut kilpailukykyä, jonka avulla Suomeen syntyi yli 400000 työpaikkaa. Siitä kilpailukyvystä taisi Nokiakin saada osansa nousten maailman johtavaksi matkapuhelinvalmistajaksi - ja hyvä niin, Lyly kommentoi tiedotteessaan.

Lylyn mielestä Ollilan näkemys tupojärjestelmän syyllisyydestä palkkatasa-arvo-ongelmiin on yhtä käsittämätön. Lylyn mukaan juuri keskitetyillä sopimuksilla on voitu tukea pienipalkkaisten, naisvaltaisten alojen palkkakehitystä.

(STT-MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat