Mainos

Ollila: Outoa, ettei viime lamasta opittu

Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila ei suosittele lamasta toipumiseen leikkauksia, mutta sanoo samalla, että ilman niitä tuskin selvitään.

- Nyt on syytä etsiä leikkausten sijaan toisen tyyppisiä malleja taantuman jälkeiseen aikaan. Täytyy löytää yhdistelmä verontarkistuksia ja veropohjan tutkiskelua, ja toisaalta tarvitaan varmasti jonkin verran leikkauksia.

Ollilan mukaan tämän hetken syvä taantuma on samantapainen kuin 90-luvulla.

- Taantuma voi olla nyt pidempi kuin tuo 90-luvun alun lama oli. Tuntuu oudolta, että siitä ei opittu eikä tätä murrosta ole pystytty hallitsemaan. Muiutokset näyttävät tulleen nopeammin ja jopa yllätyksellisemmin kuin parikymmentä vuotta sitten.

Puhemies Sauli Niinistö on aiemmin sanonut MTV:n uutisten haastattelussa, että kokoaisi asiantuntijoista vakausneuvoston miettimään sitä, miten julkinen talous saadaan palautettua kestävälle perustalle taantuman jälkeen. Ollilan mukaan tätä kannattaa kuitenkin miettiä huolella, ennen kuin rynnätään uudenlaiseen malliin.

- Tämähän on saksalainen malli. Saksassa on tällainen viiden asiantuntijan ryhmä, joka esittää säännöllisin väliajoin näkemyksiään ajankohtaisista talouspolitiikan ongelmista.

Ollila oli MTV:n uutisten vieraana keväällä vuonna -90, silloin Nokia Mobile Phones -yrityksen toimitusjohtajana.

- Silloin ilmassa oli paljon epävarmuutta ja kysymysmerkkejä. Berliinin muuri oli juuri kaatunut ja talouskasvun jälkeen ei ollut selvää, mihin maailma on kääntymässä. Omalta kohdaltani oli edessä uusia asioita, sillä olihan juuri saanut uusia tehtäviä.

Ollila myöntää, että Nokian menestystarinaa ei voinut vielä tuolloin nähdä.

- Meillä oli nuori porukka, joka halusi kyllä osoittaa, että tästä voidaan tehdä kova juttu, mutta se hahmottui vasta kolme vuotta myöhemmin.

Katso Jorma Ollilan haastattelu (Huomenta Suomi 1.12.2009)

Katso Markus Pirttijoen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.