Ollila: Euroopan etumatka pienentynyt

Ollila arvosteli Euroopan unionin tutkimus- ja kehitysmenojen pienuutta verrattuna maatalous- ja aluetukiin. Suomelta Ollila vaati kansallisen koulutusstrategian tarkkaa miettimistä ja voimavarojen kohdentamista oikein.

Nokian pääjohtajan Jorma Ollilan mukaan Euroopan etumatka langattomassa viestinnässä on pikkuhiljaa vähentynyt.

- Niin Aasiasta kuin Yhdysvalloistakin löytyy kiinnostavampia edelläkävijäteknologioita, hän tunnusti maanantaina Oskari Vilamon rahaston vuosijuhlassa Helsingissä.

Rahaston tunnustuspalkinnon saanut Ollila arvosteli Euroopan unionin tutkimus- ja kehitysmenojen pienuutta verrattuna maatalous- ja aluetukiin. Hän vaati Euroopalta vähintään yhtä suuria t&k-investointeja kuin Yhdysvallat, Japani tai Kiina tekevät.

Hänen mukaansa tutkimus ja kehitys sai viime vuonna tyytyä vain 8 prosenttiin EU:n budjettivaroista, vaikka Euroopan tulevaisuus rakentuu niiden varaan. Samaan aikaan maatalous sai 45 prosenttia ja aluekehitys 31 prosenttia EU:n budjetista.

- Jos jatkamme nykytiellä emmekä kehitä korkean osaamisen erityisaloja, jäämme kohta uudenlaisen Kiina-ilmiön jalkoihin, Ollila varoitti.

- Nyt onkin mietittävä, millaisen Euroopan haluamme: Euroopan, joka keskittyy asemiensa suojeluun ja nykyvarallisuuden uudelleen jakamiseen, vai uuden Euroopan, joka luo tieto- ja osaamispohjaista vaurautta kaikkien jaettavaksi, hän sanoi.

Suomelta Ollila vaati kansallisen koulutusstrategian tarkkaa miettimistä ja voimavarojen kohdentamista oikein, jotta emme hajauttaisi voimavaroja liiaksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat