Mainos

Olli Rehn varoittaa deflaatiosta

EU-parlamentin varapuhemies Olli Rehn (kesk) varoittaa deflaation vaarasta. Hän ei halua kutsua Eurooppaa vielä suureksi ulkoilmamuseoksi, koska monessa maassa on jo tehty tarpeellisia rakenneuudistuksia.

- Kriisimaissa Irlannissa, Espanjassa ja Portugalissa on tehty uudistuksia ja saatu muun muassa vienti vetämään. Mutta nyt Italian ja Ranskan talous kasvaa hitaasti, julkisen talouden alijäämät ovat mittavat ja työttömyys korkella. Nyt on tärkeää toimia deflaatiota vastaan. Euroopan talouden elpyminen pitää pelastaa, Huomenta Suomessa vieraillut Olli Rehn sanoi.

- Ainakin kaksi tekijää uhkaavat Euroopan talouden elpymistä. Ensimmäinen on se, että meillä on useita geopoliittisia kriisejä, muun muassa Ukrainan ja Lähi-idän kriisi. Toinen tekijä on se, että Eurooppa on kärsinyt pitkään liian alhaisesta inflaatiosta, joka aiheuttaa deflaation vaaraa. Se osaltaan syö tätä Euroopan talouden elpymisen perustaa.

Rehnin mielestä Saksan pitäisi käyttää nyt varoja elvytykseen. Hän odottaa toimia myös Euroopan keskuspankilta EKP:lta.

- Saksassa käydään keskusteltua siitä, että olisi Saksan oma etu investoida enemmän. EKP:n kannattaa toimia aktiivisesti ja elvyttää rahapolitiikkaa. Euron kurssin heikentäminen ei haittaisi asiaa.

Euroopan Unionin Venäjä-pakotteita Rehn puolusti, vaikka ne heikentävät Euroopankin taloutta.

- Olisiko EU:n pitänyt olla puuttumatta asiaan, kun asevoimin siirretään Euroopan rajoja? Mutta se on selvää, että kukaan ei hyödy pakotteista, Rehn sanoi.

Olli Rehn toimi edellisessä EU-komissiossa talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina. parlamentin puhemiehistössä. EU-parlamentissa varapuhemies Rehn vastaa muun muassa suhteista kansallisiin parlamentteihin talous- ja rahaliittoasioissa sekä yhteyksistä IMF:ään. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.