Mainos

Olli Rehn tuomitsee turkkilaistoimittajan murhan

Armenialaisten joukkosurmista kirjoittanut Dink oli saanut puolen vuoden vankeustuomion "turkkilaisuuden loukkaamisesta". Myös Turkin pääministeri tuomitsee murhan. Kaksi ihmistä on pidätetty.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn tuomitsee jyrkästi turkkilais-armenialaisen toimittajan Hrant Dinkin murhan. Rehn sanoi olevansa "järkyttynyt ja syvästi surullinen tästä brutaalista väkivallanteosta".

Rehn antoi Dinkille tunnustusta arvostettuna ajattelijana ja Turkin ihmisoikeuksien puolestapuhujana.

- Luotan siihen, että Turkin viranomaiset tutkivat tämän rikoksen perinpohjaisesti ja saattavat tekijät oikeuteen vastaamaan teoistaan, hän sanoi.

Turkkilais-armenialainen kirjailija ja toimittaja Hrant Dink ammuttiin Istanbulissa toimituksensa ulkopuolella. Agos-lehden päätoimittajana toiminut Dink kirjoitti armenialaisten 1900-luvun alkupuolella tapahtuneista joukkosurmista ja joutui tästä myös oikeuteen. Hänelle langetettiin ehdollinen puolen vuoden vankeustuomio "turkkilaisuuden loukkaamisen" kieltävän lainkohdan nojalla toissa vuonna.

Dink valitti tuomiosta, mutta vetoomustuomioistuin piti viime vuonna antamassaan päätöksessä tuomion voimassa. Dink valitti myös tästä päätöksestä.

Myös Turkin pääministeri Tayyip Erdogan on tuominnut Dinkin murhan. Hänen mukaansa poliisitutkimuksissa on pidätetty kaksi ihmistä.

- Luoti on ammuttu demokratiaa ja ilmaisunvapautta vastaan, hän sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kymmeniä turkkilaisia toimittajia ja kirjailijoita on tuomittu saman kiistellyn lakipykälän nojalla. Rikoslain artikla 301 kieltää loukkaamasta turkkilaisuutta erityisesti kysymyksissä, jotka liittyvät syytöksiin armenialaisten kansanmurhasta ottomaanivallan viimeisinä vuosina. Euroopan unioni on useita kertoja vaatinut Turkkia muuttamaan lakia.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.