Mainos

Olli Rehn: Selitykset eivät enää auta Serbiaa

EU:n laajentumiskomissaarin Olli Rehnin mukaan EU:n ja Serbian väliset lähentymisneuvottelut joudutaan todennäköisesti keskeyttämään.

Selitykset eivät enää auta, sanoi EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn kommentoidessaan eilen sitä, ettei sotarikoksista epäiltyä serbikenraalia Ratko Mladicia ole vieläkään pidätetty.

Euroopan unioni oli vaatinut, että Serbian hallitus toimittaa Mladicin viimeistään sunnuntaina Haagin sotarikostuomioistuimen eteen. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Rehn huomautti STT:n puhelinhaastattelussa, ettei muuta vaihtoehtoa ole kuin keskeyttää EU:n ja Serbian väliset lähentymisneuvottelut. EU:n ja Serbian neuvotteluja oli määrä jatkaa 11. toukokuuta uudella neuvottelukierroksella. Rehnin mukaan EU tekee keskiviikkona virallisen päätöksen, että uutta neuvottelukierrosta ei pidetä.

EU pidensi aiemmin kuukaudella Mladicin pidätyksen takarajaa, koska Rehnin mukaan oli olemassa uskottava mahdollisuus, että Mladic saadaan pidätettyä huhtikuun loppuun mennessä.

Yhtenä syynä Mladicin pidätyksen viivästymiseen on mainittu häntä tukeva verkosto Serbiassa. Serbian ulkoministeri Vuk Draskovic viittasi myös Serbian turvallisuuspalvelun heikkouteen tavatessaan Rehnin viime viikolla Brysselissä.

- On itse asiassa äärimmäisen olennaista, että EU:n jäseneksi haluava maa pystyy osoittamaan, että sen turvallisuuspalvelu ja puolustusvoimat ovat täysin siviilien demokraattisessa ohjauksessa, Rehn sanoo.

- Se on yksi eurooppalaisen oikeusvaltion kantavia periaatteita.

Rehn sanoi puhuvansa tilanteesta keskiviikkona puhelimitse Haagin sotarikostuomioistuimen pääsyyttäjän Carla Del Ponten kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.