Olli Rehn: Historiallinen päivä

Laajentumiskomissaari Olli Rehn on tyytyväinen Karadzicin pidätykseen.

EU:n laajentumisasioista vastaavan komissaarin Olli Rehnin suu on nyt hymyssä.

MTV3:n uutisten haastattelema Rehn sanoo, että yksi "maailman historian pahimmasta sotarikoksesta epäillyistä henkilöistä" on pidätetty. Maailma voi nyt huoahtaa hetkeksi.

Radovan Karadzic pidätettiin eilen Serbiassa epäiltynä Srebrenican 8 000 muslimin joukkomurhasta vuonna 1995. Toinen syyte koskee Sarajevon 43 kuukauden piiritystä, jossa kuoli 10 000 ihmistä.

Karadzic ehti pakoilla kansainvälistä oikeutta yhdentoista vuoden ajan.

Helpottanee liittymistä Euroopan unioniin

Karadzicin luovutus Haagin tuomioistuiomeen on Rehnin mukaan positiivinen signaali Serbian nykyjohdolta.

- Tämä osoittaa, että Serbian uudella hallituksella on päättäväisyyttä ja myös kykyä kääntää sivua ja jättää nationalistinen menneisyys taakse, ja suuntautua kohti eurooppalaista tulevaisuutta.

Rehn näkee Serbian yhteistyön Haagin sotatuomioistuimen kanssa toimineen pääosin hyvin, sillä 46 etsintäkuulutetusta sotapäälliköstä 44 on jo luovutettu. Toinen kahdesta puuttuvasta, Ratko Mladic, on yksi Bosnian sodan pääarkkitehdeista. Hän pakoilee edelleen, todennäköisesi Serbiassa.

Rehn ei osaa sanoa miksi Mladicia ei olla vielä saatu kiinni ja miksi Karadzicin luovutuksessa kesti 11 vuotta.

Rehnin mukaan Karadzicin luovutuksen tulee vaikuttaa positiivisesti Serbian EU-jäsenyysneuvotteluihin. Asiasta keskustellaan EU:n ulkoministerien kokouksessa tänään.

Lue myös:

    Uusimmat