Mainos

Olli Rehn ei joutunut koville EU-parlamentin kuulustelussa

Talouskomissaariehdokas Olli Rehn ei joutunut tiukoille EU-parlamentin kuulustelussa tänään. Laajentumisasioiden parissa viisi viime vuotta pakertanut Rehn pystyi varsin vaivattomasti vastaamaan parlamentin talousvaliokunnan kysymyksiin.

Vastaamista helpotti osaltaan kuulusteluja edeltänyt joululoma, jonka aikana Rehn pystyi syventämään asiantuntemustaan EU-talouden kiemuroissa.

Kysymykset liikkuivat odotetusti EU:n makrotalouden sfääreissä, eikä esimerkiksi Rehnin henkilökohtaiseen menneisyyteen liittyviä kysymyksiä kuultu.

Rehnin mukaan kasvava työttömyys on tällä haavaa unionin talouden suurin haaste.

- EU:n työttömyysaste on noussut jo kymmeneen prosenttiin. Meidän täytyy keskittyä talouskasvuun ja työpaikkojen luomiseen, Rehn sanoi Brysselissä.

Rehnin mukaan EU:n on haettava kasvun avaimia muun muassa innovaatioista, koulutuksesta ja ympäristöystävällisestä teknologiasta.

Patisti budjettikuriin

Rehn patisti toistuvasti kuulemisen aikana EU-maita noudattamaan unionin kasvu- ja vakaussopimuksen taloussääntöjä.

Sopimuksen mukaan esimerkiksi budjetin alijäämä ei saisi kasvaa yli kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta tänä vuonna lähes kaikkien jäsenmaiden vajeet ylittävät rajan talouden taantuman ja elvytystoimien takia.

-Kestävän julkisen talouden ja työllisyyteen tehtävien investointien täytyy kulkea käsi kädessä, Rehn muistutti.

Euroalueen laajentumisesta puhuttaessa Rehn toisti arvionsa, että Viro on seuraava euroalueeseen liittyvä maa. Rehnin mukaan Viron julkinen talous on kohtuullisen hyvässä kunnossa. Viron on arveltu voivan liittyä euroalueeseen ensi vuonna.

Kreikan kansantalouden tilasta Rehn sen sijaan sanoi olevansa huolissaan. Rehn sanoi toivovansa, että Kreikan hallitus nopeasti kertoo keinoista, jolla se aikoo pienentää 12 - 13 prosenttiin paisunutta budjettivajettaan.

Rehn havainnollisti mepeille kielitaitoaan puhumalla kuulemisen aikana suomen, englannin ja ranskan ohella myös saksaa ja ruotsia.

Kolmituntinen hiillostus ei kuitenkaan ollut Rehnille ihan läpihuutojuttu.

-Olo on kuin grillatulla kananpojalla, Rehn vastasi tilaisuuden jälkeen erään toimittajan Miltä nyt tuntuu? -kysymykseen.

(MTV3 - STT)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä (Kymmenen uutiset 11.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.