Olli Rehn Britannian EU-linjasta: Ei rusinoita pullasta

EU-komission varapuheenjohtaja Olli Rehn arvioi, että Euroopasta ei juurikaan löydy halua neuvotella Britannian EU-jäsenyyden ehdoista.

– Jokainen jäsenvaltio voi tehdä ehdotuksia sekä yhteisöpoliitikkojen muuttamiseksi että perussopimusten muuttamiseksi. Mutta niin kuin (Britannian pääministeri David) Cameron itsekin totesi, päätökset tästä tehdään yhteisön piirissä yhteisillä pelisäännöillä. Ja siinä mielessä millään jäsenvaltiolla ei ole mahdollisuuksia poimia rusinoita pullasta À la carte -periaatteella, vaan päätökset tehdään yhdessä ja niihin myös yhteisesti sitoudutaan, Rehn muistuttaa.

Britannia ei ole kovin suosittu EU-kumppaneidensa keskuudessa. Muut ovat suuttuneet Britannian uhkauksesta erota EU:sta, jos maa ei saa nykyistä parempaa alennusta maksuistaan EU:n yhteiseen kassaan.

– Muiden EU-maiden keskuudessa ei ole kovin paljon halua tämäntyyppiseen keskusteluun, mutta kuunnellaan ensin, mitä Britannia tarkkaan ottaen aikanaan esittää. Itse asiassa monet niistä haasteista, joita David Cameron nosti esiin puheenvuorossaan - muun muassa Euroopan kilpailukyvyn vahvistaminen, ja talouden ja työllisyyden vahvistaminen myös sisämarkkinoita eteenpäin viemällä - ovat sinänsä tärkeitä asioista. Ja niistä voidaan käydä hyvin avointa ja asiallista keskustelua ilman, että uhkaillaan erolla Euroopan Unionista, Rehn sivaltaa.

Britannia painottanut avoimia markkinoita

Britannia on aina painottanut EU-politiikassaan yhteisten, avointen markkinoiden merkitystä. Maan mielestä tämän ytimen ympärille on kasvanut turhaa EU-yhteistyötä. Maa ei ole mukana esimerkiksi eurossa eikä ihmisten vapaata liikkuvuutta merkitsevässä Schengen-alueessa.

– Näiden jäsenyyksien osalta on erilaista varianssia ja erilaisia kokoonpanoja. Toisaalta on parempi, että kaikessa missä vain voidaan, pyritään toimimaan niin, että kaikki 27 - tai pian 28 jäsenvaltiota - ovat mukana, ja pyritään ylläpitämään yhtenäisyyttä ja varjelemaan sisämarkkinoiden kokonaisuutta. Se on paras tapa rakentaa Eurooppaa, Rehn linjaa.

– Komission puolelta olemme korostaneet johdonmukaisesti sitä, että Britannia on tietysti tärkeä jäsenvaltio ja tärkeä toimija Euroopassa, ja on varmasti sekä Britannian oma etu että Euroopan etu, että Britannia pysyy jatkossakin Euroopan Unionin jäsenenä. Tältä kannalta pääministeri David Cameronin puheenvuoro oli selkeyttävä ja tärkeä, koska hän konstailematta totesi, että hän haluaa Britannian pysyvän Euroopan Unionissa ja perusteli yhteistyön etuja Britannialle. Olkoonkin, että hän sitten asetti eräitä ehtoja tälle yhteistyön jatkumiselle, Rehn summaa.

Lue myös:

    Uusimmat