Olli Lyytikäisen töitä Kiasmassa

Nykytaiteen Museo esittelee laajasti kahden kerroksen näyttelyssään taiteilija Olli Lyytikäisen teoksia. Nuorena kuollut Lyytikäinen on jo noussut suomalaisen taiteen klassikoksi. 1970-80 -luvuilla vaikuttanut taiteilija tunnetaan taitavana akvarellistina ja piirtäjänä, jonka kuvat kertovat tarinoita.

Raju kissanainen kuumalla aavikolla, herkkiä lapsikuvia, pop-taiteen mielikuvitusolioita tai sarjakuvien sankareita. Olli Lyytikäisen retrospektiivinen näyttely Kiasmassa esittelee monipuolisen taiteilijan, joka haki aiheensa ja tarinansa niin omasta ajastaan kuin vanhoista tarustoistakin.

-Nää tarinat liikkuu aina antiikin mytologioista ihan pieniin intiimeihin tapahtumiin. On seksuaalisväritteisiä pieniä fantasioita, on merimiesromantiikkaa. Täältä löytyy ihan laidasta toiseen, outoja yhdistelmiä arkipäivän esineistä, kuvailee Kuvataiteen keskusarkiston tutkija Leevi Haapala.

Olli Lyytikäinen kulki 70-luvulla jo omaa tietään. Sen ajan muodikkaat poliittinen julistaminen tai pelkistetyt geometriset kuviot eivät innoittaneet taiteilijaa. Hän kertoi omia esittäviä tarinoitaan, joiden pohjana oli vankka taito piirtää.

Tutkija kertoo Lyytikäisen erikoisisista tavoista: -Hän on harjoitellut sillä tavalla, että on piirtänyt silmät kiinni, on piirtänyt sillä tavalla, että osaa piirtää silmät sidottuina ja molemmilla käsillä yhtä aikaa, vaikka kynä varpaiden välissä. Lyytikäisen läpimurto taiteilijana tapahtui vuonna 1977, kun Tukholman Moderna Museet osti Aku Ankan hahmoista innoitusta saaneen näyttelyn kokonaan kokoemiinsa.

Värikästä boheemielämää viettänyt taiteilija tuotti 70-80 -luvuilla valtaisan määrän töitä, Ikään kuin olisi aavistanut, että aika loppuu hänen kohdallaan kesken.

-Hänessä tiivistyi tämän 37 vuoden aikana kaksi tai kolme elämää, sillä teholla hän vietti aikaansa, uskoo Haapala.
(MTV3)

Kiasman muistakin näyttelyistä lisää Nykytaiteen Museon sivuilla

Lue myös:

    Uusimmat