Mainos

Olli Lindholm: Yön toimintaa jatkettiin vain velkojen maksun vuoksi

Olli Lindholm, Yön perustajajäsen, ei meinaa uskoa, että yhtye on ehtinyt 30-vuotiaaksi. Lindholm ei vuodattanut ylisanoja yhtyeen juhliessa kiertueen Tallinnan-avajaiskeikkaa.

–Kyllä tässä tuntee ylpeyttä, mutta suomalainen kun on, niin ensimmäisenä miettii niitä hetkiä, kun meni huonosti, Lindholm sanoo.

Yhtyeen olemassaolo on ollut vaakalaudalla useampaankin kertaan. Ensimmäinen kerta tuli vastaan jo 80-luvun puolivälissä, kun toinen perustajajäsen ja pääasiallinen biisintekijä, Jussi Hakulinen jätti yhtyeen ovet paukkuen.

Käännös parempaan tapahtui pojan syntymän kautta

–Kun bändi hajosi vuonna 1989, olisimme lopettaneet, ellei meillä olisi ollut niin paljon velkaa. Olimme velkaa levy-yhtiölle ja kirjanpitotoimistolle. Päätettiin, että kokeillaan nyt yksi levy.

Koko 90-luku oli yhtyeelle vaikeaa tarpomista. Lindholm kuitenkin kiittelee vuolaasti entisiä soittokavereitaan, jotka omalta osaltaan veivät yhtyettä aina eteenpäin.

Yö-yhtyeen käännekohta parempaan tapahtui Olli Lindholmin henkilökohtaisessa elämässä. Ossi-poika syntyi 1990-luvun puolivälissä, ja hänen touhujaan seuratessa Lindholm sävelsi kappaleen "Ihmisen poika", joka käänsi pitkään jatkuneen alamäen.

Taistelupari palaa lavalle sovussa

30-vuotisjuhlakiertueella lavalle nousevat entiset taistelupukarit, nykyinen yhteistyökaksikko Hakulinen-Lindholm.

–Me ei välillä tulla yhtään toimeen, että siitä ei tule yhtään mitään. Ja välillä rakastetaan toisiamme. Kun on tarpeeksi kovia riitoja, niin niissä puuskissa syntyvät ne kovimmat biisitkin, Lindholm kertoo.

Korkki kiinni, tie auki

Yön koko 2000-luvun jatkunut nousu on päättynyt nykyiseen suursuosioon. Yötä soitetaan radiossa noin 13-14 000 kertaa vuodessa – kymmeniä kertoja joka päivä.

Nykyinen suosio on osittain sen ansiota, että Lindholm lopetti alkoholin juomisen kokonaan.

–Jos joisin, ei tällaista 30-vuotisjuhlaa olisi tullut koskaan. Hommat olisivat loppuneet 2000-luvun alkuun. Emme olisi saaneet levyjä aikaiseksi, emme olisi olleet luotettavia. Alkoholi tekee elämään sellaiset kahleet, että kyllä siinä elämänilo katoaa, Lindholm sanoo.

Lindholm on yhtyeen nykykokoonpanon ainoa alkuperäisjäsen ja samalla itseoikeutettu johtaja. Pikkuhiljaa hän on oppinut hellittämään ohjaksista.

–Olen antanut itselleni luvan ottaa vähän lunkimmin. Nautin elämästä enemmän kun ennen, Lindholm sanoo.

Katso Yön 30-vuotisjuhlahaastattelu keskiviikon 45 minuuttia -ohjelmasta.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.