Mainos

Olkiluoto 3:n hitsaustyöt keskeytettiin

Säteilyturvakeskus STUK on havainnut Olkiluoto 3:n rakennustyömaata valvoessaan, että putkien hitsauksessa ja hitsausten valvonnassa ei ole noudatettu ohjeita. STUK edellyttää Teollisuuden Voimalta selvitystä havainnoista, eikä aliurakoitsija ei saa jatkaa hitsaustöitä ennen kuin puutteet on selvitetty.

Käytännössä kyse on yhdestä putkesta, Säteilyturvakeskus kertoo. STUKin tarkastajat havaitsivat puutteita laitoksen jäähdytysjärjestelmän putkistojen hitsauksissa viime viikolla. Yhdellä hitsaajalla ei ollut hitsausohjetta käytössään, eikä hän tuntenut hitsausta koskevia vaatimuksia. Tämän vuoksi hitsauksessa käytettiin liian suurta virtaa.

Muut havaitut poikkeamat koskivat hitsattavien railopintojen muotoa ja hitsauksessa tarvittavan suojakaasun käyttöä.

Putkistojen asennustyöt on syksyn aikana aloitettu ydinvoimalaitoksen turvallisuuden kannalta merkittävissä järjestelmissä. STUK muistuttaa, että putkistojen hitsaaminen ohjeiden mukaisesti on olennaista, koska niin varmistetaan putkistojen eheys laitoksen käytön aikana.

Valmistuminen voi viivästyä

Teollisuuden Voima arvioi, että Olkiluodon kolmannen ydinvoimalayksikön valmistuminen saattaa viivästyä edelleen.

TVO arvio perustuu Olkiluoto 3:n laitostoimittajan, AREVA-Siemensin, tuoreeseen raporttiin. Sen mukaan laitosyksikön valmistuminen saattaa viivästyä kesäkuusta 2012, joka on laitostoimittajan vahvistama tämänhetkinen aikataulu.

TVO onkin pyytänyt uutta arviota valmistumisajankohdasta.

- Reaktorilaitoksen rakennustyöt tulevat kestämään arvioitua kauemmin, ja töiden valmistuminen on edelleen ollut suunniteltua hitaampaa. Viiveiden kasaantuminen voi vaikuttaa nyt asennustöiden alkamiseen. Lisäksi automaatiojärjestelmän suunnittelu on edelleen viivästynyt ja tämä voi tulla laitoksen kokonaisaikataulun kannalta kriittiseksi, OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen toteaa.

- Emme tingi turvallisuus- tai laatuvaatimuksista. Olkiluoto kolmesta tulee turvallinen ja teknisesti edistynyt laitosyksikkö, sanoo Silvennoinen TVO.n tiedotteessa.

"Ei lisää vaarallisia ydinvoimakokeiluja"

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Olkiluoto 3:n uusimmat turvallisuuspuutteet vaikuttavat yhä kriittisempiin komponentteihin. Greenpeace painottaa tiedotteessaan, että ydinvoimahankkeita ei voida toteuttaa turvallisesti ja taloudellisesti.

- Olkiluoto 3:n epärealistiset hinta- ja aikatauluarviot johtavat yhä uusiin laatuvaatimusten rikkeisiin. Kokonaisuus ei ole enää kenenkään hallinnassa, kun sekä laitoksen suunnittelussa että toteutuksessa on vakavia ongelmia. Hallituksen ja kansanedustajien on hylättävä uudet ydinreaktorihankkeet jo tässä vaiheessa, vaatii Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.