Mainos

Olkiluodon kolmosvoimalan valmistuminen viivästyy jälleen

Olkiluodon kolmas ydinvoimalayksikkö saattaa valmistua vasta vuonna 2014. Laitoksen toimittava ranskalais-saksalainen konsortio Areva-Siemens on kertonut, että automaatiojärjestelmien suunnittelu on jäljessä aikataulusta.

– Saamme Areva-Siemensiltä tarkemman selvityksen tämän vuoden puolella. Sen jälkeen tiedämme, kuinka paljon käyttöönotto mahdollisesti viivästyy, kertoo kolmosvoimalan projektia johtava Jouni Silvennoinen Teollisuuden Voimasta (TVO).

Viivytys koskee laitoksen ohjaus- ja turvajärjestelmiä. Niitä testataan Saksassa ennen kuin ne voidaan kytkeä laitoksen järjestelmiin.

Olkiluoto 3:n valmistuminen on lykkääntynyt moneen kertaan. Edellisen aikataulun mukaan kolmosvoimalan piti valmistua vuoden 2013 lopulla.

Alun perin sähköntuotannon oli määrä alkaa vuonna 2009, jolloin rakennusaikaa olisi kulunut nelisen vuotta. Nyt rakennusaika on venymässä yli kaksinkertaiseksi.

STUK: Ei yllätys

Tiedot uusista viivästyksistä eivät yllätä Säteilyturvakeskuksen pääjohtajaa Jukka Laaksosta.

- Olen kolme vuotta sitten lähettänyt Arevan pääjohtajalle kirjeen, jossa esitin huolestumiseni, että näin voi käydä, jos ei asioita ei saada ajoissa kuntoon, Laaksonen sanoo.

Suunnittelultaan viivästynyt automaatiojärjestelmä on Laaksosen mukaan aivan keskeinen järjestelmä esimerkiksi turvallisuuden kannalta.

- Se on ikään kuin laitoksen aivot, koko järjestelmä, jolla laitosta käytetään, hän vertaa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.