Mainos

Olkiluodon kakkosyksikkö seisahtui jälleen

Ydinvoimalayksikkö oli irti kantaverkosta kaikkiaan vajaat puolitoista vuorokautta

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikkö oli viikonlopun aikana kahdesti poissa tuotantokäytöstä teknisten vikojen vuoksi. Voimalan käyttöosaston johtajan Reijo Sundellin mukaan viat ja korjaukset eivät aiheuttaneet turvallisuusriskejä.

Ydinvoimalayksikkö oli irti kantaverkosta kaikkiaan vajaat puolitoista vuorokautta. Ensimmäinen katkos kesti eilen keskiyöstä iltapäivään. Toinen alkoi eilen noin kello 19 ja päättyi tänään hieman ennen kello 13:a.

Sundellin mukaan tekniset ongelmat olivat erilaisia eivätkä suoranaisesti liittyneet toisiinsa.

Kymmenkunta prosenttia tuotannosta pois

Olkiluodon kakkosyksikkö tuottaa vuorokaudessa noin 20 gigawattituntia eli 20 000 megawattituntia sähköä. Kahden katkoksen aiheuttamat sähköntuotannon menetykset ovat Sundellin mukaan siis noin 30 gigawattituntia.

Määrä on noin 11-12 prosenttia Suomen yhden vuorokauden kaikesta sähköntuotannosta. Pohjoismaisen Nordpool -sähköpörssin tukkuhinnoilla laskien 30 gigawattitunnin hinta on 12 0000 euron paikkeilla.

Voimalan ensimmäinen toimintakatkos alkoi, kun säätöyksikön vaihtamisen vuoksi pysäytettävän pumpun juoksupyörä alkoikin pyöriä väärään suuntaan. Pumppu voitiin käynnistää uudelleen vasta sitten, kun se oli saatu kokonaan pysähtymään.

Jälkimmäisen katkoksen syynä oli yhden korkeapaineturpiinin säätöventtiilin toimilaitteen vikaantuminen. Laite vaihdettiin viime yönä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.