Mainos

Öljyvuoto kuriin Norjan öljynporauslautalla

Norjalaisella öljynporauslautalla on sattunut vakava öljyvuoto, joka johti räjähdysvaaran vuoksi lähes kaikkien työntekijöiden evakuointiin. Statfjord A -lautan omistava voimayhtiö StatoilHydro ja Norjan viranomaiset pitivät vuodon ympäristövaikutuksia vähäisinä, kun taas norjalaiset ympäristöjärjestöt vaativat uusien porauslupien epäämistä öljyjätiltä.

Vuoto havaittiin varhain aamulla Bergenistä länteen sijaitsevalla valtavalla porauslautalla. Öljyä vuosi yhdestä lautan kolmesta varastotankista lautan sisäosiin, muun muassa lautan betonijalustaan.

Rakenteisiin valunut öljy aiheutti räjähdysvaaran, jota yritettiin estää pumppaamalla öljyä lautalta Pohjanmereen. Tuotanto lautalla keskeytettiin ja suurin osa miehistöstä evakuoitiin.

Seitsemän tunnin aherruksen jälkeen lautalla voitiin huokaista helpotuksesta.

- Olemme pysäyttäneet vuodon vaurioituneesta varastotankista. Emme myöskään enää joudu pumppaamaan vedensekaista öljyä mereen, kertoi StatoilHydron tiedotuspäällikkö Gisle Johanson uutistoimisto NTB:lle.

Vakava tilanne

Aiemmin StatoilHydro ilmoitti, että tilanne lautalla oli vakava ja epäselvä. Lautalla työskennelleistä yli 200 työntekijästä noin 160 kuljetettiin helikoptereilla turvaan läheisille porauslautoille. Lautalle jääneet kuutisenkymmentä työntekijää yrittivät saada tilanteen hallintaan.

Kaksi työntekijää joutui hengittämään öljykaasua, mutta heidän kerrottiin olevan kunnossa.

Norjan rannikkoviraston edustaja Åsmund B. Nilsen arvioi, että ympäristövauriot jäänevät vähäisiksi, koska mereen pumpattiin hyvin vesipitoista öljyä.

- Paikalla oli myös öljypuomeja ja aluksia, joten valmius oli hyvä, hän sanoi.

Ympäristöjärjestöt arvostelivat sen sijaan StatoilHydron turvamääräyksiä. Ympäristöjärjestö Bellona huomautti, että edellinen öljyvuoto sattui samalla lautalla viime vuonna. Järjestön mukaan yhtiölle ei pitäisi myöntää uusia öljynetsintä- ja porauslupia.

Natur og Ungdom -järjestön johtaja Ingeborg Gjärum ei myöskään säästellyt sanojaan.

- Tämä osoittaa selkeästi jälleen kerran, että öljyntuotanto on vaarallista. Öljyteollisuuden vakuutukset turvallisesta toiminnasta eivät ole minkään arvoisia, kun tämänkaltaisia onnettomuuksia sattuu kerta toisensa jälkeen.

(MTV3-STT-NTB-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.