Mainos

Öljyturman vaikutukset tuntuvat vuosia

Meksikonlahden öljyturman vaikutukset tuntuvat alueella pitkään.

- Öljy vaikuttaa koko alueen lajistoon. Vaikutukset esimerkiksi kaloihin ja äyriäisiin ovat pitkäaikaisia. Öljyllä voi olla vaikutusta esimerkiksi lisääntymiseen ja perimään, sanoo ympäristöyksikön päällikkö Anita Mäkinen Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.

Meksikonlahden öljyvuodosta arvioidaan päässeen mereen yhteensä 4,9 miljoonaa barrelia eli noin 779 miljoonaa litraa öljyä. Määrä on 20-kertainen verrattuna Exxon Valdez-tankkerin öljytuhoon Alaskan vesillä vuonna 1989. Exxon Valdezia on pidetty tähän asti Yhdysvaltojen pahimpana öljytuhona ennen Meksikonlahtea.

Alaskassa öljyn vaikutukset näkyvät edelleen.

- On muistettava, että Exxon Valdezin tuho sattui kylmemmällä vesialueella, mutta siitä huolimatta uskon, että Meksikonlahdella luonnon toipumiseen kuluu vuosia. Voi olla, ettei lajisto koskaan palaa entisenlaiseksi, arvioi Mäkinen.

Vahinkojen suuruus vielä arvoitus

Kalastuksen ja äyriäisten kasvatuksen lisäksi Meksikonlahden öljytuhoista kärsii turismi.

- Rannoilta öljy saadaan toki kerättyä pois, mutta se on hidasta käsityötä. Siellä on myös arvokkaita mangrove-alueita, joista öljyä on lähes mahdoton poistaa. Öljy voi myös vaikuttaa pysyvästi suojelualueiden eliöstöön, uskoo Mäkinen.

Vielä on liian aikaista sanoa, palaako tuhoalue koskaan ennalleen.

- Vasta parin vuoden kuluttua nähdään vahinkojen lopullinen suuruus. Esimerkiksi lajisuhteet voivat muuttua pysyvästikin. Exxon Valdezin tuhon jälkeen alueen kalakannat eivät ole palanneet entiselle tasolle, sanoo Anita Mäkinen.

Mäkinen toivoo, että Meksikonlahden tapahtumilla olisi vaikutusta öljynporauslupien myöntämiseen.

- Toivon, että jatkossa mietittäisiin, millä ehdoilla myönnetään lupia öljyn poraamiseen merialueilla. Kiinnostus arktisten öljyvarojen hyödyntämiseen on kasvussa ja siellä luonto on erityisen herkkää ja tiukkoja rajoituksia tarvitaan, muistuttaa Mäkinen.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.