Mainos

Öljytankkerin vuoto saatiin pysäytettyä Espanjassa

Öljyn valuminen merihätään joutuneesta kreikkalaistankkerista on saatu pysäytettyä, kertoi Espanjan radio tänään. Tankkeri on saatu myös liikkeelle kohti avomerta.

Ympäristöjärjestö WWF varoitti aiemmin, että Prestige-tankkerin turma Espanjan luoteisrannikolla saattaa johtaa yhteen maailman suurimmista öljyonnettomuuksista. Bahaman lipun alla purjehtivassa tankkerissa on 77 000 tonnia polttoöljyä. Noin 3000 tonnia öljyä on päässyt valumaan tankkerista mereen.

Tankkeri ajelehti aiemmin tänään vain noin kymmenen kilometrin päähän Galician rannikosta. Galician vedet kuuluvat Espanjan tärkeimpiin kalastusalueisiin.

Tankkeri joutui merihätään eilen kovassa myrskyssä. Aluksen miehistön jäsenet kertoivat aluksen törmänneen johonkin ja saaneen vuodon. Espanjan viranomaiset arvelivat vuodon johtuvan pikemmin materiaalin väsymisestä 26 vuotta vanhassa aluksessa.

Espanjan rannikkovartioston helikopterit nostivat suurimman osan aluksen 27-jäsenisestä miehistöstä turvaan. Laivalle jäi vain kapteeni ja muutamia päällystön jäseniä auttamaan aluksen hinausyrityksissä.

Öljyä pääsi mereen

Espanjan television välittämissä kuvissa näkyi, miten korkeat aallot pyyhkivät jatkuvasti yli voimakkaasti kallistuneen laivan kannen. Laivalla kerrottiin olevan yli 50 asteen kallistuma. Laivan ympärillä oli jo yhdeksän kilometrin öljylautta, mutta pääosa aluksen öljystä oli edelleen tankeissa.

Tankkeria yritetään nyt hinata kauemmas merelle, missä sen lastia yritetään siirtää toisiin aluksiin sään parannuttua. Prestige oli matkalla Ventspilsin satamasta Latviasta Gibraltariin Espanjan eteläkärkeen.

Tankkeri on kreikkalaisomistuksessa, eikä siinä ole kaksoispohjaa. Espanjalaistietojen mukaan merenkulkuviranomaiset esittivät jo 1999 New Yorkissa ja Rotterdamissa huomautuksia sen johdosta, että turvatoimet aluksella olivat puutteelliset.

Vuonna 1992 kreikkalainen tankkeri Aegean Sea ajoi karille Galician vesillä La Corunan satamakaupungin edustalla. Alus katkesi myrskyssä ja syttyi tuleen. Mereen valui yli 70000 tonnia öljyä, ja rannikko saastui 200 kilometrin pituudelta.

WWF: Paha uhka

Ympäristöjärjestö WWF arvioi lausunnossaan tänään, että Prestigen turma uhkaa muodostua yhdeksi maailman suurimmista öljyonnettomuuksista, jos aluksen koko lasti pääsee mereen. WWF sanoo vaatineensa pitkään Galician rannikkoalueen julistamista niin sanotuksi erityisen herkäksi merialueeksi. Tällöin tankkeriliikennettä olisi voitu rajoittaa tai esittää erityismääräyksiä.

Suomen WWF on vaatinut vastaavia rajoituksia myös Itämerelle. WWF on muistuttanut tankkeriliikenteen Itämerellä kasvavan nelinkertaiseksi Venäjän uusien öljysatamien myötä.

Galician rannikon luonto on WWF:n mukaan poikkeuksellisen monipuolista ja herkkää. Useiden kalalajien ohella alueella on mm. pullonokkadelfiinejä ja pyöriäisiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.