Mainos

Öljytankkeri karille Liettuan edustalla

Panaman mukavuuslipun alla purjehtiva tankkeri on ajanut karille liettualaisen Klaipedan sataman edustalla. Viranomaiset vakuuttivat tänään, ettei kaksirunkoisesta säiliölaivasta ole valunut öljyä mereen, vaikka siinä on havaittu repeämä.

Uutistoimisto DPA:n mukaan alus on kaksipohjainen eikä kaksirunkoinen. Aluksen 21-jäseninen miehistö ei ole vaarassa, eikä heitä aiota siirtää maihin. Argentiinalaisen Boldwin Maritime -yhtiön tankkeri Princess Pia ajoi karille eilisiltana, kun se oli lähdössä Klaipedasta Singaporeen noin 50 000 tonnin öljylastissa.

Karilleajon syytä ei tiedetä. Turmahetkellä sää oli sumuinen mutta tyyni. Ympäristötarkastaja Gediminas Markauskas kertoi, että tankkerin ensimmäisessä kuoressa on havaittu repeämä mutta toinen runko estää öljyä pääsemästä mereen. Vuonna 1979 rakennettu alus tarkastettiin viimeksi lokakuussa Italiassa.

Alusta ei ole uutistoimisto BNS:n mukaan saatu yrityksistä huolimatta irrotettua karilta. Osa öljystä aiotaan pumpata pois, minkä jälkeen tankkeri hinataan takaisin Klaipedan satamaan. Operaatio voi kestää päiviä, vaikka alus ajoi karille vain noin 50 metrin päässä satamasta. Öljyn pumppaamiseen tarvitaan kuitenkin rahdin omistajan ja tulliviranomaisten lupa, eikä kummastakaan ollut tietoa illalla.

Latvia on jo tarjonnut apuaan Liettualle Princess Pian hinaamiseksi satamaan. Huoli tankkereiden turvallisuudesta lisääntyi marraskuussa, kun yksirunkoinen Prestige upposi Espanjan edustalla ja mereen valui kymmeniätuhansia tonneja öljyä. Öljyntorjuntaa jatketaan edelleen Galician rannikolla.

Viro ilmoitti eilen olevansa valmis siihen, että yksirunkoisten alusten pääsy Itämerelle estettäisiin. Euroopan unioni pyrkii puolestaan kieltämään kaikki yli 15-vuotiaat yksirunkoiset säiliölaivat alueellaan vuoteen 2010 mennessä.

(STT-BNS-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.