Mainos

Öljysaaste uhkaa Persianlahden rantoja

Persianlahdella ajelehtiva öljylautta on saastuttanut Arabiemiirikuntien liiton rannikkoa ja uhkaa alueen merieläimistöä ja linnustoa, kertoivat merenkulku- ja hallitusviranomaiset tänään.

Öljy on peräisin proomusta, joka ajoi karille ja upposi viime keskiviikkona. Mereen valui kaikkiaan noin 4000 tonnia raskasta öljyä. Pelastustöiden viivyttely ja yhä kasvava ympäristöuhka ovat nostattaneet ankaraa arvostelua sekä paikallisia että valtion viranomaisia kohtaan, etenkin kun ilmeni, ettei proomua ollut suunniteltu öljyn vaan kuivalastin kuljettamiseen. Valtion omistama Abu Dhabin kansallinen öljy-yhtiö puolustautui kritiikkiä vastaan selittämällä, että se oli heti lähettänyt alueelle asiantuntijoita arvioimaan mahdollisia ympäristövaurioita. Kuuden sukeltajan kerrottiin jo sulkeneen 19 uponneen proomun 24 säiliöstä. Mereen öljyä on vuotanut viidestä muusta säiliöstä, joiden kannet rikkoutuivat karilleajossa.

Pelastusviranomaisten mukaan proomua ei voi jättää merenpohjaan 20 metrin syvyyteen, koska se lopulta kuitenkin hajoaa. Tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon proomussa on vielä öljyä, ei ollut saatavissa. Proomun kapasiteetiksi ilmoitettiin kuitenkin 11000 tonnia. Saastuneelle rannikkoalueelle on saapunut ympäristöasiantuntijoita mm. Britanniasta. Öljyn kerrotaan uhkaavan tuhansia mangrovepuita ja rannikolta on löytynyt kuolleita lintuja ja kaloja. Asiantuntijoiden mukaan miljoonien kalanpoikasten parvet ovat vaarassa kuolla saasteeseen. Proomun omistajaa ja öljyn alkuperää ei tiedetä, mutta joidenkin lähteiden mukaan öljy olisi peräisin Irakista.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.