Mainos

Öljypäästöjä Itämerellä viimevuotista vähemmän

Suomen valvomalla Itämeren alueella on tänä vuonna havaittu alusten tahallisia öljypäästöjä selvästi viime vuotta vähemmän. Valvontalentokoneista näitä päästöjä on tänä vuonna havaittu 52, kun viime vuoden aikana näitä öljypäästöjä rekisteröitiin peräti 104.

Suomen valvomalla Itämeren alueella on tänä vuonna havaittu alusten tahallisia öljypäästöjä selvästi viime vuotta vähemmän. Valvontalentokoneista näitä päästöjä on tänä vuonna havaittu 52, kun viime vuoden aikana näitä öljypäästöjä rekisteröitiin peräti 104. Suomen ympäristökeskuksen mukaan havaintojen määrän väheneminen voi johtua säistä. Viime kesä ja edellinen kesä olivat sääoloiltaan toisistaan poikkeavia. Sateisella ja tuulisella säällä mereen päästetty öljy kun ei ole yhtä hyvin havaittavissa kuin poutasäällä.

Säät kuitenkin selvittävät havaintojen tekijöiden mukaan vain osan muutoksista. Tilanteen paraneminen kun voi johtua myös päästöjen saamasta julkisuudesta ja kiinni jäämisen uhan kasvusta. Kaikista Suomen valvonta-alueella vuoden aikana tehdyistä päästöistä 14 on ollut yli kymmenen kilometriä pitkiä, pisin noin 65 kilometriä. Yhdeksän päästöä on pystytty jossain määrin yhdistämään tiettyyn alukseen, mutta yhtään tapausta ei ole viety oikeuteen.

Suurin osa päästöistä havaitaan Suomen aluevesirajan ulkopuolella, jolloin Suomella ei ole tuomiovaltaa, vaan syyttäminen tapahtuu aluksen lippuvaltiossa. Sen jälkeen kun Suomi on perustanut talousvyöhykkeensä, tulee tuomiovaltamme ulottumaan koko valvonta-alueellemme, todetaan Suomen ympäristökeskuksesta. Ympäristökeskuksessa onkin laadittu viranomaisten käyttöön Öljypäästöjen valvonta merellä -opas. Siinä kerrotaan mm. miten ja millaisia todisteita päästötapauksesta tulee kerätä, jotta siihen syylliset saataisiin vastuuseen. Alusten öljypäästöjä valvotaan Suomessa rajavartiolaitoksen Dornier-lentokoneilla, joissa on Suomen ympäristökeskuksen hankkimat öljypäästöjen valvontalaitteet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.