Mainos

Öljyntorjunta alkoi porauslautan uppoamispaikalla

Brasilian rannikolla uponneesta öljynporauslautasta vuotanutta öljyä alettiin korjata talteen keskiviikkona. Öljy-yhtiö Petrobras ilmoitti siivonneensa merestä 339000 litraa raakaöljyä, jota arvellaan päässeen Atlanttiin kaikkiaan 350000 litraa.

Öljylautta on ollut laajuudeltaan noin 50 neliökilometriä. Uponnut porauslautta on nyt 1,3 kilometrin syvyydessä meren pohjassa. Sen sisällä tiedetään olevan 1,5 miljoonaa litraa raakaöljyä ja 1200 kuutiota dieseliä.

Öljy-yhtiön edustaja vakuutti, että ympäristölle ei ole aiheutumassa öljystä vakavaa uhkaa tai haittaa. Lintujensuojelujärjestö BirdLife on hieman toista mieltä. Järjestön mukaan vaarassa on äärimmäisen uhanalainen silmälasiliitäjä, joka pesii vain yhdellä saarella Etelä-Atlantilla. Lajin kanta on vain 2500-10000 yksilöä. BirdLife on huolissaan myös hoikka-albatrossista, joka luokitellaan silmälläpidettäväksi lajiksi.

Öljyn uhkaamalla alueella esiintyy myös eurooppalaisia merilintuja, kuten pikkuliitäjiä, keltanokkaliitäjiä ja isoliitäjiä. Maailman suurin kelluva öljynporauslautta upposi tiistaina viime viikolla sattuneiden räjähdysten seurauksena.
(STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.