Mainos

Öljyntorjunnan osaamiskeskuksen perustaminen vastatuulessa

Öljyntorjunnan osaamiskeskuksen perustaminen Porvooseen uhkaa kaatua. Ympäristöministeriön asettama selvitysmies etsii nyt ratkaisuja hankkeen pelastamiseksi.

Öljyntorjuntavalmiuden parantamiseksi Porvooseen aiotaan perustaa öljyntorjunnan osaamiskeskus. Ympäristöministeriö päätti keskuksen perustamisesta jo helmikuussa, hanke kirjattiin myös hallitusohjelmaan ja rahatkin myönnettiin viime vuoden toisessa lisäbudjetissa. Sen jälkeen hanke ei olekaan edennyt.

- Se on hidastunut siitä syystä, että kun asiaa keväällä valmisteltiin, saatiin negatiivisia kommentteja kunnilta ja pelastuslaitoksilta, kertoo Suomen ympäristökeskuksen selvitysmies Kari Lampela.

Toinen puoli osakeyhtiömuotoisen keskuksen rahoituksesta puuttuu. Valtio on varannut tarkoitukseen miljoona euroa, toinen miljoona pitäisi saada rannikkoalueen kunnilta ja pelastuslaitoksilta. Kunnat ovat olleet vastahakoisia.

- Siinä on osittain väärinkäsityksiä tavoitteista. Osittain kunnat pelkäävät, että heidän öljyntorjuntalaitteidensa päärahoittaja öljynsuojarahasto joutuu sijoittamaan keskukseen ja heidän rahahanansa tukkeutuisivat, Lampela jatkaa.

Yksityisiä yrityksiä ei haluta mukaan keskukseen, vaikka ainakin porvoolainen Lamor on kiinnostunut hankkeesta.

- Siinä tulee kilpailuttamissäännökset ongelmaksi. Etenkin, jos vain yksi yksityinen yritys on mukana, tämä saattaa tuottaa vaikeuksia, selvitysmies sanoo.

Öljyntorjunnan osaamiskeskus varastoisi ja huoltaisi järeää öljyntorjuntakalustoa. Lisäksi se järjestäisi koulutusta ja harjoituksia.

- Tarkoituksena olisi, että keskuksen jälkeen meillä olisi parempi kalustollinen valmius öljyntorjuntaan, Lampela kertoo.

Selvitysmies arvioi vuodenvaihteeseen mennessä, onnistuuko öljyntorjunnan osaamiskeskuksen perustaminen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.