Öljyntorjujat harjoittelivat todenmukaisissa olosuhteissa

Porvoon Kilpilahdessa harjoiteltiin tänään öljyntorjuntaa todentuntuisissa olosuhteissa.

Ympäristöjärjestö WWF:n vapaaehtoiset öljyntorjuntajoukot pääsivät kokeilemaan, miten hankalaa on öljyn puhdistaminen rantakivikosta. Öljy ei onneksi ollut meren rannassa vaan Porvoon jalostamon harjoitusaltaassa.

– Kyllä olisi hurjaa tehdä tätä kahdeksan tuntia, kauhistelee vapaaehtoisiin öljyntorjuntajoukkoihin kuuluva Marjo Kekki.

– Nyt vielä menee helposti, kun on viileä keli ja öljy pysyy kiinteänä. Kyllä tämä silti on huomattavasti vaikeampaa kuin ajattelin, kuvailee Petri Jaarto, vapaaehtoinen öljyntorjuja hänkin.

WWF:n öljyntorjuntajoukoissa on jo yli 6 000 vapaaehtoista, mutta todellisessa turmatilanteessa väkeä tarvittaisiin huomattavasti enemmän.

– Tositilanteessa siivoaminen voi kestää kuukausia ja niitä vapaaehtoisia käsipareja tarvitaan tuhansittain, koska yksi ihminen jaksaa rannalla enintään 2-3 päivää, kertoo WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Öljyturman riski vain kasvaa

Öljyturman riski Suomenlahdella kasvaa koko ajan. Öljykuljetusten määrä on kolminkertaistunut 15 vuodessa. Tänä vuonna kuljetusten määrän arvioidaan nousevan jo lähelle 200 miljoonaa tonnia. Suomenlahden öljyntorjuntavalmiudessa on edelleen puutteita. Vajaus on kuuden ison torjunta-aluksen luokkaa. Tilanne kohenee hieman ensi vuonna, kun sekä Suomessa että Venäjällä saadaan käyttöön uudet torjunta-alukset.

WWF:n mielestä öljyturman riski pienenisi, jos saattohinaus olisi pakollista kaikille öljytankkereille kaikissa Itämeren öljysatamissa. Myös laivojen ohjaamisen rannalta pitäisi olla mahdollista.

– Tällä hetkellä kapteeni omistaa laivansa ja päättää, mistä ajaa. Hän voi ajaa vaikka matalikon yli, jos siltä tuntuu, ihmettelee Jari Luukkonen.

Lue myös:

    Uusimmat