Mainos

Öljyn varmuusvarastot otetaan Suomessa käyttöön

Polttoaineiden varmuusvarastojen käytön tarkoituksena on paikata hurrikaanin aiheuttamaa bensiinivajetta ja vaikuttaa siten polttoaineiden hintoihin.

Öljyn varmuusvarastot otetaan Suomessa käyttöön. Talouspoliittinen ministerivaliokunta näytti aamulla vihreää valoa sille, että valtion öljyn varmuusvarastot voidaan ottaa käyttöön eli myydä markkinoille ennätyskorkeiksi kohonneiden polttonesteiden hintojen tasaamiseksi. Yritysten varmuusvarastoja päätös ei koske.

Lopullisen päätöksen asiasta tekee valtioneuvosto torstaina.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun valtion öljyvarastoja myydään markkinoille.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA esitti viime perjantaina, että varmuusvarastoista myydään markkinoille kaksi miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä. Suomen osuus on yhteensä noin 40 000 tonnia eli 0,5 prosenttia kokonaispotista.

Öljyn uusi hintapiikki johtuu Yhdysvalloissa riehuneesta Katrina-hirmumyrskystä. Tuhojen vuoksi öljyntuotanto on vähentynyt.

Bensiinin hinta ei laske ainakaan kovin nopeasti

Öljy- ja kaasualan keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen arvioi, ettei polttoaineiden varmuusvarastojen myynti markkinoille aiheuta ainakaan kovin nopeata laskua bensiinin hintaan.

Nupposen mukaan kestää vähintään joitakin viikkoja ennen kuin polttoainemarkkinat palaavat tavanomaiseen tilaan, sillä vaurioiden korjaaminen Yhdysvaltain jalostamoilla kestää pitkään.

Hän huomauttaa, että bensiinin maailmanmarkkinahinta on jo tullut jonkin verran alas viime viikon huippulukemista, mutta on edelleen korkeammalla kuin ennen hurrikaani Katrinan Yhdysvalloissa aiheuttamaa tuhoa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 06.09.2005)

Katso myös:

(Kauppalehden talousuutiset 06.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.