Mainos

Öljyn hintapiikki tasaantui

Vaikka öljyn hinta laski tänään hivenen, se on yhä korkeimmillaan syyskuun terrori-iskujen. Lähi-idän kiristynyt tilanne nostaa myös bensiinin hintaa.

Raakaöljyn hinta laski tänään hieman alle 27 dollariin. Hinnan laskun taustalla olivat tiedot Yhdysvaltain öljyvarastojen tuntuvasta kasvusta maaliskuun lopussa.

Korkeimmillaan tiistaina hinta kävi Lähi-Idän kriisin ajamana yli 28 dollarissa. Raakaöljyn hinnan laskusta huolimatta öljyn hinta on edelleen korkeimmillaan syyskuun terrori-iskujen aiheuttaman hintapiikin jälkeen.

Pohjanmeren Brent-laadun noteeraus laski Lontoossa aamupäivällä 67 senttiä 26,99 dollariin.

Öljynviejämaiden järjestön Opecin viemän raakaöljyn hinta nousi eilen 80 senttiä. Opec-kori noteerattiin 25,83 dollariin tynnyriltä, kun se maanantaina maksoi 25,03 dollaria. Opecin tavoitteena on raakaöljyn hinnan pitäminen 22-28 dollarissa tynnyriltä. Opecin korihinta on noussut noin kaksi dollaria viime viikosta ja lähestyi vientikartellin hintatavoitteen ylärajaa.

Öljynviejät jatkavat viennin supistuksia

Opec-öljyn noteeraus oli viime vuoden lopulla 18 dollarin tasolla, kun järjestö päätti 1,5 miljoonan tynnyrin lisäsupistuksista öljyn tuotannossa. Opecin tuotantotavoite laskettiin alkuvuoden ajaksi 23,2 miljoonasta tynnyristä 21,7 miljoonaan tynnyriin päivässä.

Opec sai rajoituksiin mukaan myös viisi Opecin ulkopuolista öljyntuottajaa eli Norjan, Venäjän, Meksikon, Angolan ja Omanin. Ne lupasivat rajoittaa öljyn tuotantoa yhteensä vajaalla 0,5 miljoonalla tynnyrillä päivässä.
Norjan öljyministeri Einar Steensnäs sanoi tänään, että Norja aikoo öljyn hinnan viime aikaisesta noususta huolimatta pitää kiinni tuotannon rajoituksesta myös toisella vuosineljänneksellä. Steensnäsin mukaan raakaöljyn hinnan noususta suuri osa selittyy poliittisilla tekijöillä eikä markkinoiden epätasapainolla.

Norja lupasi öljykartellille rajoittaa tuotantoa keskimäärin 150 000 tynnyrillä päivässä eli noin 3,0 miljoonaan tynnyriin päivässä. Steensnäsin mukaan ei kuitenkaan ole mitään syytä jatkaa tuotannon rajoittamista kesäkuun loppua pitempään.

Tiedot Venäjän öljyn viennistä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sen sijaan viittasivat siihen, että maan öljyn vienti ylitti ilmoitetun rajoitustavoitteen.

Bensiinin hinta kallistunut


Lähi-idän kiristyneen tilanteen seurauksena myös bensiinin hinta on kallistunut myös Suomessa.

Nesteen asemilla hinnat nousivat jo toissa päivänä ja tänään muiden ketjujen huoltamot ovat seuranneet perässä. Hinnankorotukset ovat noin 2,5 senttiä litralta.

(MTV3-Reuters-DPA-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.