Mainos

Öljyn hinta nousi huippulukemiin

Raakaöljyn hinta kipusi tänään ylimmälle tasolleen kymmeneen vuoteen.

Hintaa ajavat ylöspäin huoli maailman öljyvarastojen hupenemisesta sekä öljynviejämaiden järjestön Opecin tiukka tuotantopolitiikka.

Euroopan seuratuin öljylaatu, Pohjanmeren Brent maksoi tiistaina iltapäivällä Lontoossa 32,75 dollaria tynnyriltä. Edellisen kerran yhtä suuria lukemia kirjattiin vuonna 1990. Öljyn hinnannousu on ollut todella rajua runsaan puolentoista vuoden aikana, sillä viime vuoden alussa tynnyrillinen öljyä maksoi vaivaiset kymmenen dollaria. Hinnat lähtivät rakettimaiseen nousuun, kun Opec väänsi hanojaan kiinni ja öljymarkkinoilla vallinnut ylitarjonta vaihtui niukkuudeksi.

Huippukallis öljy on kiihdyttänyt teollisuusmaissa inflaatiota ja ajanut korkoja ylöspäin. Suomessakin bensiinin hinta on öljymarkkinoiden heilahtelujen vuoksi kohonnut tänä vuonna historiallisiin ennätyslukemiin. Analyytikkojen mukaan öljyn viime päivien hintarallin taustalla on maailman öljyvarastojen huolestuttava hupeneminen. Erityinen päänsärky on Yhdysvaltain, maailman suurimman öljynkuluttajan, varastojen niukkuus.
Öljyn hinnannousua on ruokkinut myös Opecin haluttomuus lisätä tuotantoaan teollisuusmaiden toivomassa tahdissa. Opec on tänä vuonna pariin otteeseen kasvattanut tuotantoaan, mutta ei niin paljon kuin hupenevat varastot ja voimakas kysyntä edellyttäisivät.

Eilen markkinat sai varpailleen Opecin vaikutusvaltaisiin jäsenmaihin kuuluvan Venezuelan presidentti Hugo Chavez. Hän uhosi, että kartelli ei saa päästää öljyn hintaa tippumaan nykyisistä lukemista. Opecin mahtimaa ja maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia vihjasi heinäkuussa lisäävänsä päivittäistä tuotantoaan puolella miljoonalla tynnyrillä. Saudit eivät kuitenkaan ole toimittaneet lisäöljyä markkinoiden odottamassa tahdissa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.