Öljyn hinta loivassa laskussa

Öljynviejämaiden järjestön Opecin päätös nostaa tuotantokiintiöitään on tänään painanut raakaöljyn hinnan laskuun. Asiantuntijat kuitenkin korostavat, että öljymarkkinoita varjostavat epävarmuudet eivät ole vielä väistyneet.

Öljynporauslautta

Euroopan seuratuin öljylaatu, Pohjanmeren Brent maksoi Lontoossa iltapäivällä 32,28 dollaria tynnyriltä. Laskua viime viikolla kirjatuista kymmenen vuoden huippulukemista kertyi runsaat kaksi dollaria. Teollisuusmaiden toivomiin 20-25 dollarin tynnyrihintoihin on kuitenkin edelleen pitkä matka.

Yleinen arvio onkin, että raakaöljyn hinta painuu tuntuvammin laskuun vasta ensi vuoden toisella neljänneksellä, kun ennätysniukat varastot alkavat vähitellen karttua. Opecin hintahaukat Iran ja Libya ovatkin varoitelleet kartellin muita jäsenmaita hintaromahduksen uhkasta, jos öljyhanoja höllätään liikaa.

Opecin piirissä hinnat haluttaisiin vakiinnuttaa 22-28 dollariin tynnyriltä.
-Opec on äärimmäisen varovainen tuotantopäätöksissään, koska öljyn hinta liikkuu niin herkästi ylös ja alas. Hienosäätö ei ole helppoa, ekonomisti Paavo Suni Elinkeinoelämän tutkimuslaitokselta toteaa.
-Selviä riskejä voidaan edelleen nähdä, koska öljyvarastot maailmalla ovat hirmuisen pienet. Ei tarvita kuin kylmä talvi, niin hinnat saattavat taas hypätä ylöspäin, korostaa Suni.

Saudi-Arabialla avainasema

Huippukalliista öljystä on ehtinyt muodostua paha riesa teollisuusmaille, koska se on ruokkinut inflaatiota ja ajanut korkoja ylöspäin. Kansalaiset ovat sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa osoittaneet äänekkäästi mieltään kohonneiden polttoainehintojen vuoksi. EU:n ja Yhdysvaltain johtajat luonnehtivat tuoreeltaan Opecin tuotannonlisäystä "askeleeksi oikeaan suuntaan".

Teollisuusmaiden etuja valvova Kansainvälinen energiajärjestö IEA piti tärkeänä, että markkinoille todellakin virtaa lisää öljyä ja että huvenneet varastot alkavat vähitellen kasvaa.
-Kriittinen kysymys on, kuinka paljon uutta öljyä lopulta tulee ja kuinka nopeasti se ehtii markkinoille, IEA:n öljymarkkinaosaston johtaja Klaus Rehaag totesi uutistoimisto Reutersille.

Opec päätti nostaa tuotantoaan lokakuun alusta 800 000 tynnyrillä päivässä eli kolmella prosentilla. Asiantuntijoita askarruttaa nyt, kuinka paljon kartellin tuotanto todellisuudessa kasvaa, koska Opec on säännönmukaisesti ylittänyt tähänastiset kiintiönsä. IEA:n mukaan Opec pumppasi elokuussa päivittäin yli 400 000 tynnyriä enemmän öljyä kuin kiintiöt sallivat. Jos tuore tuotannonlisäys menee ylituotannon virallistamiseen, markkinoille virtaisi uutta öljyä selvästi vähemmän kuin miltä asia paperilla näyttää.

Käytännössä tuotannonlisäykset lepäävät Saudi-Arabian harteilla, koska se on Opec-maista ainoa, jolla on käytössään merkittävästi ylimääräistä tuotantokapasiteettia.
-Uskon, että Saudi-Arabia seuraa markkinoiden kehitystä talven mittaan hyvin tarkkaan. Jos lisää öljyä tarvitaan, he todennäköisesti sitä toimittavat, IEA:n Rehaag arvioi Reutersin haastattelussa. Opecin on määrä arvioida tuotantolinjauksiaan uudelleen marraskuun puolivälin tienoilla. Jos markkinatilanne sitä edellyttää, tuotantokiintiöitä voidaan tuolloin periaatteessa edelleen nostaa.

Inflaatiovaikutukset hiipuvat ensi vuonna

Teollisuusmaiden kannalta on tärkeää, että markkinoiden tasapainottuminen näkyisi nopeasti öljytuotteiden hinnoissa. Talouspolitiikan tekijöitä huolettavat kalliiden hintojen vaikutukset inflaatiokehitykseen.
-Jos raakaöljyn hinta lähtee selvemmin laskuun, öljytuotteiden hinnat seuraavat kyllä jollakin viiveellä perässä, osastopäällikkö Pekka Purho Fortumista vakuuttelee.

Erityisen tärkeää olisi saada huolestuttavan pienet lämmitysöljyvarastot nopeasti kasvuun. Jos tässä ei onnistuta, kylmä talvi tuo tullessaan vakavia ongelmia.

Inflaatiokehityksen kannalta öljyn hinta ei enää tulevana vuonna ole samanlainen päänsärky kuin tänä vuonna. -Vaikka hinnat pysyisivät kalliina, samanlaista inflaatioefektiä niistä ei enää tule. Näin siksi, koska vertailupohjakin on korkeampi, kun ensi vuoden hintoja verrataan tämän vuoden hintoihin, Pekka Suni sanoo.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat