Mainos

Öljyn hinta laskee Georgian kriisistä huolimatta

Raakaöljyn hinta on laskenut, vaikka Etelä-Ossetian kriisi on uhannut tärkeitä öljyn toimitusreittejä Kaspianmereltä länsimarkkinoille. Konfliktin puhjettua viime viikolla raakaöljyn hinta oli yli 120 dollaria tynnyriltä, kun tänään illansuussa hinta oli painunut jo 112 dollariin.

Öljyn hinnan käyttäytyminen on osoitus siitä, minkä suuruusluokan asiat painavat ja mitkä eivät. Uutiset maailmantalouden heikentymisestä ja öljyn kysynnän hidastumisesta läntisissä teollisuusmaissa selittävät hintakehityksen, sillä Kaukasuksen alue ei kuulu maailman tärkeimpiin öljyntuottajiin.

Suurin katko Kaspianmeren öljytoimituksissa tähän mennessä ei ole johtunut Etelä-Ossetian sodasta vaan kurdikapinallisten hyökkäyksestä Turkissa. Kaspianmereltä Georgian kautta Turkin Ceyhaniin kulkeva öljyputki on ollut poikki viime viikosta, kun kurdit räjäyttivät putken Itä-Turkissa.

Lisäksi Georgia kertoi Venäjän hyökänneen putkea vastaan. Mahdolliset vahingot ovat epäselviä.

Turkissa vakuutettiin, että öljyputki kyetään korjaamaan pian. Öljyalan analyytikko Paul Stevens arvioi uutistoimisto AFP:n mukaan, ettei edes parin viikon katko öljykuljetuksissa Ceyhanin putken kautta vaikuta paljoakaan maailman öljyntarjontaan.

Tänään öljy-yhtiö BP kertoi sulkeneensa myös kaksi muuta energiaputkeaan Georgiassa konfliktin takia. Yhtiö sulki Azerbaidzhanista Georgiaan kulkevan öljyputken sekä Kaspianmereltä Georgian kautta Turkkiin kulkevan kaasuputken.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.