Mainos

Öljyn hinta kääntyi laskuun Yhdysvalloissa

Öljyn hinta painui alle 69 dollariin tynnyriltä sen jälkeen kun öljylainasta valtion strategisista öljyvarastoista ilmoitettiin. Eilen öljyn tynnyrihinta kävi ennätyksellisessä 70,85 dollarissa.

Öljyn hinta painui laskuun Yhdysvalloissa sen jälkeen, kun valtiovalta ilmoitti lainaavansa varastoistaan raakaöljyä öljy-yhtiöille, jotka ovat joutuneet kärsimään Katrina-hirmumyrskystä.

Öljyn hinta painui alle 69 dollariin tynnyriltä sen jälkeen kun öljylainasta valtion strategisista öljyvarastoista ilmoitettiin. Myöhemmin öljyn hinta palasi 69 dollarin yläpuolelle. Tiistaina öljyn tynnyrihinta kävi ennätyksellisessä 70,85 dollarissa.

Katrina-myrskyn vuoksi Yhdysvaltain öljyteollisuus joutui sulkemaan neljäsosan öljynporauskapasiteetistaan ja kymmenesosan jalostamokapasiteetista.

Lontoossa Brent-öljyn tynnyrihinta laski alle 66 dollariin, mutta palasi myöhemmin 67 dollarin rajan yläpuolelle.

Öljyn hinnat saattavat nousta uudelleen, jos Katrinan öljyteollisuudelle aiheuttamat tuhot osoittautuvat vakaviksi.

Öljynporauslautat vaurioituivat

Shell-yhtiön mukaan suurelle Mars-porauslautalle tehdyssä lentotarkastuksessa kävi ilmi, että ainakin porauslautan yläkansi oli kärsinyt jonkinasteisia vaurioita. Kaksi muuta porauslauttaa oli Shellin mukaan joutunut tuuliajolle. Lisäksi muun muassa Exxon Mobil -yhtiön Kaakkois-Louisianassa sijaitsevien tuotantolaitosten kerrottiin olevan tulvaveden alla.

Toisaalta Louisianassa sijaitseva suuri öljysatama selvisi alustavien arvioiden mukaan myrskystä varsin vähäisin vaurioin. Öljysataman arvioitiin voivan aloittaa toimintansa torstaina. Sataman kautta kulkee noin kymmenesosa Yhdysvaltain raakaöljyn tuonnista.

Viime vuonna Ivan-myrskyn jälkeen valtiovalta lainasi öljy-yhtiöille 5,4 miljoonaa tynnyrillistä öljyä. Yhdysvaltain strategisissa öljyvarastoissa on kaikkiaan noin 700 miljoonaa tynnyrillistä öljyä.

Öljyteollisuuden tilannetta hankaloittaa se, että sen varastot olivat jo ennen myrskyä varsin alhaiset polttonesteiden kovan kysynnän vuoksi.

Asiantuntijat pelkäävät, että syyskuussa öljyn hinta saattaa nousta jopa 80 dollariin, kun hurrikaanisesongin huippu koittaa ensi kuussa.

Saksan talousministeri Wolfgang Clement kritisoi radiohaastattelussa Yhdysvaltain öljyteollisuutta liian pienestä jalostamokapasiteetista. Clement pelkää, että amerikkalaisyhtiöt tulevat ostamaan öljyä Euroopan markkinoilta ja nostavat näin hintoja.

(MTV3-STT-Reuters)

(Seitsemän uutiset 31.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.