Mainos

Öljyn hinta hiipii yhä ylös

Raakaöljyn hinta oli hienoisessa nousussa tänään iltapäivällä. Markkinoilla tunnelmat olivat odottavat, sillä öljynviejäjärjestön Opecin maat kokoontuivat illalla Wieniin sinetöimään pari viikkoa sitten sovitut tuotantosupistukset. Maailman öljyntuotantoa on tarkoitus leikata runsaat 2 prosenttia öljyn hinnan pönkittämiseksi.

Sopimuksessa on mukana 11 Opec-maata sekä viisi kartellin ulkopuolista valtiota. Opec-maiden päivätuotanto supistuu 1,25 miljoonalla tynnyrillä ja Opecin ulkopuolisten maiden 270 000 tynnyrillä.

Välittäjät seuraavat tarkasti sopimuksen toteutumista, sillä Opec-maiden välit ovat rakoilleet viime kuukausina. Yleisesti markkinoilla arvioidaan, että sovitut supistukset eivät poista öljyn ylitarjontaongelmaa.
-Vähennykset ovat tervetulleita, mutta ne tuskin palauttavat markkinoita tasapainoon, etenkään kun Irak on lisäämässä YK:n luvalla tuotantoaan 750 000 tynnyrillä päivässä, uutistoimisto AFX:n haastattelema välittäjä totesi.

Hänen mukaansa Opecin olisi ehdottomasti palautettava tuotantokiintiönsä viime lokakuuta edeltäneelle tasolle, 25 miljoonaan tynnyriin päivässä. Öljyn jyrkkä hinnanlasku alkoi, kun Opec nosti lokakuussa tuotantokattoaan 10 prosenttia, viidessä kuukaudessa öljyn hinnasta lohkesi 40 prosenttia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kuwait olisi puuhaamassa uusia supistuksia jo sovittujen lisäksi. Nämä suunnitelmat eivät kuitenkaan saa kannatusta ainakaan maailman suurimmalta öljyntuottajalta Saudi-Arabialta.

Suurta hintanousua ei ole luvassa

OECD:n energiajärjestö IEA ei odota, että öljyn hinnat lähtisivät merkittävään nousuun tuotantosupistusten ansiosta. IEA on pienentänyt tänä vuonna öljyn kulutusennustettaan Aasian talouskriisin vaikutusten vuoksi.
-Markkinoilla vallitsee toisella vuosineljänneksellä edelleen selvä ylitarjonta, vaikka luvatut vähennykset toteutuisivat, IEA:n toimitusjohtaja Robert Priddle totesi viime viikolla.

Maanantaina iltapäivällä Pohjanmeren öljylaadun Brentin toukokuun futuurihinta oli Lontoossa 15,47 dollaria tynnyriltä. Se on 7 senttiä enemmän kuin perjantain päätöshinta.

Luvassa olevien tuotantosupistusten myötä Brentin hinta on elpynyt 3,5 dollaria parin viikon aikana. Viime vuoden keskihintaan 19,32 dollariin tynnyriltä on kuitenkin vielä pitkä matka.

Myös Opec-öljyn hinta on piristynyt. Uutistoimisto DPA:n mukaan Opec-öljy maksoi viime viikolla keskimäärin 13,20 dollaria tynnyriltä eli 1,98 dollaria enemmän kuin maaliskuun kolmannella viikolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.