Mainos

Öljyn hinta alas huipusta

Raakaöljyn hinta on hyvää vauhtia tippumassa alkuvuoden huippulukemista. Euroopan seuratuin öljylaatu, Pohjanmeren Brent maksoi iltapäivällä Lontoossa 27,40 dollaria tynnyriltä.

Irakilainen öljyhana

Ylimmillään Brent ehti käydä kesäkuussa 31,70 dollarissa tynnyriltä. Uutistoimisto Reutersin haastattelemat välittäjät ennakoivat, että öljyn hinta saattaa lähiaikoina painua noin 25 dollariin tynnyriltä. Tämä vastaisi öljyä kuluttavien teollisuusmaiden, etenkin Yhdysvaltain toiveita. Kallis öljy on vuoden mittaan kiihdyttänyt teollisuusmaiden inflaatiota ja ajanut korkoja ylöspäin.

Viime viikolla öljyn hintakäyrä oli pitkästä aikaa kunnon laskussa. Pohjanmeren Brent halpeni yhteensä 2,35 dollaria tynnyriltä eli kahdeksan prosenttia. Syynä notkahdukseen olivat tiedot, joiden mukaan maailman suurin öljyntuottaja Saudi-Arabia pumppaisi markkinoille 250 000 tynnyriä ylimääräistä öljyä päivässä elo- ja syyskuussa. Maailman päivittäinen öljynkulutus on runsaat 75 miljoonaa tynnyriä.

Saudit ovat patistelleet öljynviejämaiden järjestöä Opecia nostamaan pikaisesti tuotantokiintiöitään, mutta vaatimukset ovat kohdanneet vastarintaa muissa kartellin jäsenmaissa. Opec on kasvattanut tuotantoaan tänä vuonna kaksi kertaa, mutta lisäykset eivät ole riittäneet tyydyttämään kysyntää ja paikkaamaan huvenneita varastoja.

Teollisuuslähteiden mukaan Saudi-Arabian tankkerit ovat viime aikoina rahdanneet aiempaa enemmän öljyä ja maan valtiollinen öljy-yhtiö Aramco tarjonnut lisää toimituksia niin Aasiaan kuin Yhdysvaltoihin.

Analyytikkojen mukaan saudit ovatkin päättäneet kasvattaa omatoimisesti öljyn tarjontaa. Saudi-Arabian edustajat ovat toistuvasti korostaneet, että öljyn hinta pitäisi vakiinnuttaa noin 25 dollariin tynnyriltä. Tämä turvaisi öljyalan pitkän ajan kehitysnäkymät ja lieventäisi inflaatiopaineita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.