Mainos

Öljyn hinnan lasku näkyy matkailijoille: Norjakin halpeni

Öljyn hinnan lasku on vaikuttanut myös valuuttakursseihin, ja osa maista on tästä syystä halvempia kohteita kuin yleensä. OP-Pohjolan ekonomisti Maarit Lindström kertoo muun muassa Norjan ja Venäjän halventuneen suomalaisturistille.

– Euro on vahvistunut suhteessa sekä ruplaan että Norjan kruunuun. Norjahan on yleisesti kallis maa, mutta suhteessa aiempaan matkailu on siellä nyt edullisempaa. Myös Venäjällä matkustaminen ja ostaminen on nyt edullisempaa, sanoo Lindström.

Yhdysvalloissa kalliimpaa kuin vuosi sitten

Handelsbankenin Suomen pääekonomisti Tiina Helenius sanoo Yhdysvaltain dollarin kurssin kulkevan perinteisesti käsi kädessä öljyn hinnan muutosten kanssa. Nyt USA:n dollari on vahvistunut suhteessa euroon. Suomalaismatkaajalle se tarkoittaa hintojen kallistumista Yhdysvalloissa.

– Hyödykkeet ovat nyt Yhdysvalloissa noin 15 prosenttia kalliimpia kuin vuosi sitten, sanoo Helenius.

Matkapuntarissa muutakin kuin raha

Ekonomisti Maarit Lindström sanoo, että harva kuitenkaan tuijottaa pelkkää valuuttakurssia matkaa suunnitellessaan.

– Tiukassa taloustilanteessa monet suosivat lähimatkailua, mutta Venäjän tapauksessa matkustushalukkuuteen vaikuttaa toistaala Venäjän kriisi.

– Tuskin kuluttajat miettivät myöskään jonkun kaukaisen maan valuuttakurssia matkaa suunnitellessaan, vaan monia muita tekijöitä.

Öljyn hinnan laskusta kärsivät myös Lähi-idän maat kuten Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. Ekonomisti Tiina Helenius muistuttaa, että Lähi-idän öljymaissa öljyn hinnan lasku ei välttämättä näy turistille hintojen muutoksena.

– Öljyntuottajamaissa säädellään valuuttaa usein voimakkaasti, eli valuutan liikkeet eivät siellä heijastele talouden tasapainon muutoksia, sanoo Helenius.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.