Halpeneva öljy painaa ruplan kurssia

Huoli Kreikasta ja laskeva öljyn hinta ovat jatkaneet markkinoiden kurittamista.

Euroopan pörssit ovat laskussa. Myös Japanin pörssin Nikkei-indeksi päätyi alimmalle tasolleen sitten viime vuoden maaliskuun.   

Markkinoita painaa huoli Kreikan velkataakasta ja siitä, että maa jättäisi euroalueen. Myllerryksen uskotaan jatkuvan ainakin Kreikan ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin asti 25. tammikuuta.  

Vaalien voittajaksi on ennakoitu vasemmistolaista Syriza-puoluetta, joka on uhannut lopettaa maan säästökuurin ja neuvotella EU:n tukisopimukset uusiksi. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tämä voisi johtaa Kreikan eroon eurosta.  

– Tuntuu, kuin ympyrä sulkeutuisi eurokriisin suhteen: markkinoita hallitsee taas Kreikan mahdollinen ero euroalueesta. Vuosien poliittisen väännön ja miljardien arvoisten lainapakettien jälkeenkin voi olla, että olemme nyt lähempänä Kreikan eroa kuin olemme koskaan olleet, sanoi Alpari-välitysliikkeen johtava analyytikko James Hughes.  
  

Saksan ja Ranskan lainojen korot ennätysalhaalla

Euro on pysytellyt eilisellä tasollaan. Eilen yhteisvaluutan kurssi putosi alimmilleen yhdeksään vuoteen Kreikka-huolten painamana. Myös spekulaatiot Euroopan keskuspankin EKP:n mahdollisista toimista heikentävät yhteisvaluuttaa. Myös Saksan ja Ranskan valtionlainojen korot ovat laskeneet alemmalle kuin koskaan ennen.  

Ruplankin kurssi on jatkanut laskuaan. Aamun kaupankäynnissä rupla on heikentynyt noin neljä prosenttia suhteessa dollariin ja euroon.  
Yhdellä dollarilla sai noin 64 ruplaa ja yhdellä eurolla 76 ruplaa.  
Ruplan kurssia painaa öljyn hinta, joka on jatkanut laskuaan. Tänään hinta on pudonnut alimmilleen viiteen ja puoleen vuoteen. Öljyn hinnan lasku painaa erityisesti energiayhtiöiden osakekursseja.

– Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä huokeammat energian hinnat vaikuttavat kasvuun myönteisesti. Lyhyemmällä aikavälillä monet katsovat kuitenkin, että tämänhetkinen öljyn hinnan voimakas putoaminen on merkki siitä, että talouskasvu erityisesti euroalueella ja Kiinassa ei kohene lähiaikoina, sanoi Peregrine & Black -välitysliikkeen vanhempi analyytikko Markus Huber.  

Lue myös:

    Uusimmat