Mainos

Öljylautat rantautuvat Etelä-Koreaan

Maan historian pahimman öljyturman aiheuttamaa ekokatastrofia yritetään lievittää levittämällä öljypuomeja estämään öljyn rantautumista.

Etelä-Korean lounaisrannikolla tehdään töitä hartiavoimin, kun yli 1200 Taeanin asukasta yrittää siivota rannoilleen ajautuneita ensimmäisiä öljylauttoja. Alueella sijaitsee hiekkarantoja, tärkeä luonnonsuojelualue ja useita kala- ja äyriäiskasvattamoja.

Mereen pääsi eilen yli 10 000 tonnia raakaöljyä, kun satamaan pääsyä odottaneeseen supertankkeriin törmäsi proomu. Proomu oli hinauksessa, mutta kova merenkäynti katkaisi touvit ja ajelehtiva proomu törmäsi tankkeriin.

- Tämä ei ole meidän meremme. Kaikki on tummanruskeaa. Aallot ovat tummanruskeita ja rannalla on öljyisiä hiekkamöykkyjä. Raakaöljyn pistävän hajun vuoksi täällä on jopa vaikea hengittää, kertoi alueella asuva Lee Choong Kyuing uutistoimisto AFP:lle.

- Kalan- ja äyriäistenkasvattajat lopettivat meriveden pumppaamisen altaisiinsa aamulla. Kaikki merielävät voivat nyt kuolla. Koko meidän elämämme on riippuvainen tästä rannasta ja sille tulevista turisteista. Alueen kaikki 140 perhettä saavat elantonsa äryriäiskasvattamoista, mutta niidenkin tulevaisuus on vaakalaudalla, suri paikallisen kylän johtaja Guk Jung Ho.

Rantojen siivousta vaikeuttaa sopivan välineistön puute. Pulaa on kaikesta: painepesureista, siirrettävistä tankeista ja jopa sangoista.

Pisin öljylautta on noin 13 kilometrin mittainen. Se liikkuu kohti rantaa Mallipo Bay -lahdella, joka sijaitsee noin 90 kilometrin päässä maan pääkaupungista Soulista. Valtaosan öljystä arvellaan ajautuvan rannoille huomenna, mutta viranomaiset yrittävät vielä estää ekokatastrofia levittämällä öljypuomeja.

Eilen sattunut Hubei Spirit -tankkerin haveri on Etelä-Korean historian pahin öljyturma.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.