Mainos

Öljyjätti Shell historiallisella tuomiolla

Hollannissa oikeus ottaa tänään kantaa siihen, pitääkö öljy-yhtiö Shellin korvata öljytuhoja nigerialaisille viljelijöille.

Oikeusjuttu on ensimmäinen laatuaan. Jos oikeus päättää asian nigerialaisten hyväksi, Shellillä voi olla vastassaan lukuisia samankaltaisia kanteita.

Öljyvuodoista on aiheutunut suurta tuhoa Nigerjoen suistolle. Shellin mukaan vuodot ovat johtuneet sabotaasista ja varkauksista.

Lisäksi Shell sanoo, että sen nigerialainen tytäryhtiö on yksin vastuussa mahdollisista tuhoista. Shell on suurin öljy-yhtiö, joka tekee porauksia Nigeriassa. Sen pääkonttori on Hollannissa.

Nigerialaisviljelijät veivät jutun hollantilaiseen tuomioistuimeen vuonna 2008. Heitä tukee ympäristöjärjestö Maan ystävät.

Ympäristöjärjestöt vaativat, että länsimaisten yhtiöiden pitää noudattaa kehitysmaissa samoja ympäristönsuojelua koskevia lakeja kuin kotimaassaan.

– Tämä kanne perustuu eurooppalaiseen lakiin, mikä tarkoittaa, että voiton myötä myös muissa maissa voitaisiin ryhtyä samanlaisiin toimiin, sanoi Hollannin Maan ystävien Geert Ritsema.

(MTV3 - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.