Mainos

Öljyä sisältävät hylyt aiheuttavat merkittävän onnettomuusriskin Itämerellä

Öljyä sisältävät laivojen hylyt aiheuttavat merkittävän öljyonnettomuusriskin Itämerellä.

Kaikkiaan Suomen vesillä on noin 20 hylkyä, joissa öljyä voi olla yli 100 tonnia. Suomen ympäristökeskus tutkii parhaillaan yhtä tällaista hylkyä Helsingin edustalla.

Ruotsalainen kylmäkuljetusalus Coolaroo upposi Helsingin edustalla vuonna 1961. Tämän viikon ajan paikalle on ankkuroitunut öljyntorjunta-alus Hylje. Parinkymmenen metrin syvyydessä lepäävässä hylyssä saattaa vielä olla jopa 100 tonnia raskasta polttoöljyä.

Tänään aloitettiin hylyn tutkiminen robottikameralla. Kuvat kertovat, että alimmassa lastiruumassa on vielä runsaasti puutavaraa, joka on raivattava pois ennenkuin alla olevia polttoainetankkeja päästään tutkimaan. Tutkiminen ei ole helppoa, vaikka hylky on melko hyvässä kunnossa ja apuna on vedenalainen robotti ja sukeltajia.

Tämän viikon aikana ruuma yritetään saada tyhjennettyä puutavarasta. Sen jälkeen polttoainetankkiin porataan reikä, jotta selviää, onko hylyssä todella öljyä. Jos öljyä löytyy, ryhdytään suunnittelemaan sen pumppaamista pois. Juuri tähän vuodenaikaan hylkyjen öljyvuotoriski on suurimmillaan.

Kaikkiaan Suomen vesillä makaa noin 450 hylkyä, joissa saattaa olla öljyä. Coolaroon kaltaisia riskikohteita, joissa öljyä voi olla 100 tonnia tai enemmän, on parisenkymmentä.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 27.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.