Mainos

Öljyä pulppuaa yhä mereen Meksikonlahdella

Öljyä pulppuaa yhä mereen Meksikonlahden pohjassa olevasta öljynporausreiästä ja öljylautta kasvaa. Vahingosta vastuussa oleva öljyjätti BP on luvannut tehdä kaikkensa vuodon tukkimiseksi, toistaiseksi siinä kuitenkaan onnistumatta.

Samaan aikaan syyttelypeli porauslautan räjähtämisestä, siihen johtaneista syistä ja vastuunkannosta kiihtyy.

BP on julkisesti tunnustanut vastuunsa ja luvannut korvata vahingot, mutta se ei suostu silti syntipukin rooliin, ainakaan yksin. BP on syyttänyt Deepwater Horizon -lautan omistajaa ja sitä räjähdyshetkellä operoinutta Transocean -yhtiötä turmasta. Transocean puolestaan on sitä mieltä, että merenpohjan sementointitöissä ollut, aliurakoitsijana toiminut Halliburton tyri ja aiheutti vahingon.

Uusimpien tietojen mukaan hätätilanteita varten merenpohjassa ollut sulkuventtiili olisi ollut räjähdyshetkellä epäkunnossa ja lautan johtoporras olisi ollut tietoinen sen ongelmista.

- Maksamme kaikki oikeutetut kulut, toisteli BP:n Yhdysvaltain toimintojen pääjohtaja Lamar McCay senaatin valiokunnalle. Hän ei halunnut kuitenkaan vastata siihen, kuuluuko korvausten piiriin muun muassa kalastukselle aiheutunut haitta pitkällä aikavälillä.

- Jäljellä on yhä kysymys, kuinka siivoamme tämän 14 miljardin dollarin sotkun, ihmetteli puolestaan senaattori Maria Cantwell.

Samalla Louisianan osavaltio on alkanut kovaan ääneen vaatia BP:n siirtämistä sivuun öljyntorjunnan johdosta. Perusteena on, että yhtiö ei pysty tekemään riittävästi tuhon torjumiseksi.

Näkymätön tappaja

Öljytuhon laajuus on yhä arvailujen varassa. Kyseessä ei ole tällä kertaa tankkeriturma, jossa tietylle rajatulle alueelle vuotaa tietty määrä öljyä.

Nyt öljy pursuaa puolentoista kilometrin syvyydestä merenpohjasta, siihen kylvetään hajottaja-aineita ja merenkäynti sekoittaa sitä merivereen. Onkin varsin mahdollista, ettei lahden rannoille ajaudu massoittain mustaa paksua öljytöhkää.

(STT - Reuters)

Vuoto voikin olla lähes näkymätön tappaja, joka myrkyttää saastuneita kaloja syöneitä lintuja kaukana merellä, sairastuttaa valaat ja merilehmät sekä tuhoaa meren pohjassa olevat katkarapu- ja osterialueet vuosiksi eteenpäin. Ensimmäiset kuolleet delfiinit ja merikilpikonnat on jo löydetty alueelta.

Lautan leviämisestä esitetään myös erilaisia arvioita. Joidenkin ennusteiden mukaan öljyä lähtee Meksikonlahden merivirtojen mukana Floridan ympäri sen itäpuolelle ja sieltä Golfvirtaa pitkin pohjoiseen. Tämä levittäisi öljysaasteen laajalle alueelle Yhdysvaltain itärannikolle, ja ennemmin tai myöhemmin myös pohjoisille vesialueille.

Lakimiehet vainunneet saaliin

Meksikonlahden öljytuho on jo nyt aiheuttanut miljoonaluokan menetykset paikallisille yrittäjille, erityisesti kalastajille. Lisäksi muun muassa matkailuyrittäjät ovat pulassa: öljytuho on poikinut valtavasti peruutuksia lomarannoille parhaan sesongin kynnyksellä.

Lähes sata syytettä tai joukkokannetta on jo nostettu. Kantajina on muun muassa katkaravustajia, kalastajia ja muita yrittäjiä.

- Kyseessä on viiden osavaltion koko taloudellinen rakenne, painotti floridalainen lakimies Tim Howard medialle. Hän on yksi joukkokanteiden nostajista.

Elinkeinonharjoittajat hakevat korvauksia menetetyistä ansioista. He haluavat myös takeet siitä, että korvaukset juoksevat kaikilta niiltä vuosilta, kun öljytuho haittaa heidän elinkeinoaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.