Mainos

Öljy-yhtiö Jukosin loppu lähenee?

Öljy-yhtiön Jukosin loppu on enää ajan kysymys, uskovat politiikan tutkijat. Heidän mukaansa Kremlin päämääränä on tuhota Jukos ja ottaa siitä parhaat palat valtion haltuun.

Jukosin päämajassa Moskovassa tunnelma on hermostunut. Yhtiön tuho näyttää väistämättömältä.

Jukos saa vielä toistaiseksi tuottaa ja myydä öljyä, mutta muuten kaikki varat on jäädytetty, osakekurssi on romahtanut ja niskassa on miljardien verovelat.

Yleisesti uskotaan, että on vain ajan kysymys, milloin Jukos pilkotaan ja Venäjän tuottoisin yksityinen öljy-yhtiö on historiaa.

- Jukosin pääomistajilta riistetään kaikki omaisuus tavalla tai toisella. Ja Jukos lakkaa olemasta sellaisena yhtiönä kuin se on tähän asti ollut. Ei ole epäilystäkään siitä, että Kreml korkeinta johtoa myöten on päättänyt tuhota Jukosin hinnalla millä hyvänsä, politiikan tutkija Masha Lipman Carnegie-keskuksesta kertoo.

Venäjän johto haluaa saada rahakkaan öljyteollisuuden takaisin valtion hallintaan. Koska 1990-luvun yksityistämisiä ei haluta virallisesti perua, niin toimitaan näin. Verottaja kimppuun ja syyttäjänlaitos hoitaa loput.

- Monet hallituksen korkea-arvoiset virkamiehet odottavat myös hyötyvänsä taloudellisesti Jukosin tuhoamisesta, Lipman uskoo.

Vahvojen huhujen mukaan venäjälle oltaisiin luomassa uusi valtion energiajätti. siihen kuuluisivat kaasuyhtiö Gazprom, valtion öljy-yhtiö Rosneft ja parhaat palat Jukosista.

Jukosin kriisi on nostanut raakaöljyn hinnan huippuunsa. Jukos on yhä Venäjän suurin öljyntuottaja.

Samaan aikaan jatkuu oikeudenkäynti Jukosin pääomistajaa Mihail Hodorkovskia vastaan.

Oikeusprosessin uskotaan venyvän pitkäksi. Päätöstä voi odottaa vasta sitten, kun sekä Jukos että Hodorkovskin muu omaisuus on siirretty parempiin käsiin.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 29.07.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.