Mainos

Öljy saavutti jo Yhdysvaltain rannikon

Ohut öljykerros, niin kutsuttu sateenkaarikelmu, on jo paikoin saavuttanut Yhdysvaltain Louisianan rannikon. Öljyn tuloa rannikolle ei voi enää estää, kertoo MTV:n Yhdysvaltain kirjeen vaihtaja Päivi Sinisalo.

Ennusteiden mukaan raskas öljymassa alkaa päivän aikana kerääntyä rannikolle.

- Öljytuhoilta ei enää vältytä missään tapauksessa. Kyllä tässä taitaa vanha kunnon öljyn kerääminen rannassa olla kohta se ainoa, mitä voidaan tehdä, toteaa Sinisalo.

Öljynpoltto onnistui melko hyvin, mutta sitä ei enää ensimmäisen kerran jälkeen ole voitu edes yrittää, koska alueella on kova merenkäynti ja tuuli. Sinisalon mukaan Yhdysvalloissa mietitään nyt kuumeisesti uusia keinoja.

- Nyt toivotaan, että laivaston sukellusveneellä ja sen teknologialla pystyttäisiin tukkimaan merenpohjassa olevat vuotokohdat.

- Samalla täällä puhutaan jostain uuden tyyppisestä kemikaalista, joka tuhoaisi öljyä jollakin tavalla jossakin tietyssä syvyydessä. Sitä kuulemma aiotaan kokeilla myöskin.

Yhdysvalloissa ei ole käytetty öljynporauskentillä hätätilanteisiin tarkoitettuja kauko-ohjattuja sulkuventtiilejä, joita muun muassa Norja Brasilia käyttävät. Valtio ei vieläkään ole näitä missään keskusteluissa vaatinut, koska niitä ei tiettävästi ole koskaan testattu näin vaativissa olosuhteissa, Sinisalo kertoo.

- Mutta se on varmaa, että jos täällä tämän jälkeen missä tahansa olosuhteissa porataan öljyä, kaikki varotoimenpiteet otetaan käyttöön tulevaisuudessa.

Öljytuhon kustannukset menevät Yhdysvaltojen mukaan öljy-yhtiö British Petrolin maksettavaksi kokonaisuudessaan, ja lasku tulee olemaan melkoinen.

Katso Päivi Sinisalon raportti Washingtonista (Huomenta Suomi 30.4.2010)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.