Mainos

Öljy nosti tuontihintoja

Tuontihinnat ovat nousseet Tilastokeskuksen mukaan maaliskuusta huhtikuuhun 1,5 prosenttia. Nousu aiheutui raakaöljyn ja öljytuotteiden maailmanmarkkinahintojen kallistumisesta.

Tuontihinnat olivat huhtikuussa 3,8 prosenttia alemmat kuin vuotta aiemmin. Viime vuoden huhtikuusta halpenivat erityisesti sähkötekniset tuotteet. Sen sijaan öljyn hinnan nopea nousu on hidastanut tuontihintojen laskuvauhtia, joka vielä helmikuussa oli 6 prosenttia ja maaliskuussakin 4,8 prosenttia.

Vientihinnat nousivat maaliskuusta huhtikuuhun 0,8 prosenttia ja teollisuuden tuottajahinnat eli kotimaisten tavaroiden tehtaanhinnat 0,6 prosenttia. Nousu johtui öljytuotteiden, värimetallien ja selluloosan kallistumisesta.
Viime vuoden huhtikuusta vientihinnat alenivat 5,4 prosenttia. Lasku aiheutui pääosin perusmetallien, sähköteknisten tuotteiden sekä selluloosan, paperin ja paperituotteiden halpenemisesta. Teollisuuden tuottajahinnat laskivat vuodessa 3,1 prosenttia, kun perusmetallit, sähkö, kemikaalit ja selluloosa halpenivat.

Raaka-aineiden dollaripohjaisia maailmanmarkkinahintoja mittaava HWWA-indeksi kohosi maaliskuusta huhtikuuhun 9 prosenttia. Nousun aiheutti raakaöljyn 20 prosentin kallistuminen. Helmikuusta huhtikuuhun raakaöljy on kallistunut 46 prosenttia. Viime vuoden huhtikuusta HWWA-indeksi on laskenut 1,6 prosenttia. Kokonaisindeksi ilman energiaa on kuitenkin laskenut 14 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.