Mainos

Öljy- ja kaasuala: Lisää päästöoikeuksia

Öljy- ja kaasuala haluaa Suomelle lisää ns. kasvihuonekaasujen päästöoikeuksia.

Öljynjalostamo

Mahdollisuudet Suomen kasvihuonekaasujen päästökaton kasvattamiseksi pitää Öljy- ja kaasualan keskusliiton toimitusjohtajan Jarmo Nupposen mielestä selvittää kansallisen ilmastostrategian tarkistamisen yhteydessä. Siihen voitaisiin Nupposen mukaan käyttää Kioton joustomekanismeja ja valtion varoin hankittavia päästöoikeuksia.

Kioton pöytäkirjan allekirjoittaneen valtion on Helsingissä puhuneen Nupposen mielestä toki kannettava osansa ilmastopolitiikan yhteisestä taakasta.

-Ilmastopolitiikkaa ei voi nähdä yksinomaan ympäristöpolitiikkana, vaan sillä on vahva kytkentä myös talouteen ja kilpailukykyyn. Suomessa on jatkossakin voitava harjoittaa myös energiavaltaista teollisuutta, ja sähköä ja lämpöä on kyettävä tuottamaan kohtuullisin kustannuksin, sanoi Nupponen.

Teollisuuden ja energiantuottajien ei Nupposen mielestä kuitenkaan pidä vaatia apuun tavallista kuluttajaa, joka hänen mukaansa jo nyt tuskailee korkean bensiinin ja lämmitysöljyn hinnan kanssa. Hänen mielestään on tärkeää, ettei lisämenoja kasvateta yksin päästökaupan ulkopuolisten sektoreiden kustannuksella.

-Liikenteelle ja öljylämmitykselle ei tule ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi miettiä rankaisevia toimenpiteitä kuten veronkorotuksia, koska näiden sektoreiden päästöt eivät ole kasvava ongelma, sanoi Nupponen.

Kaikki päästöt eivät kasva

Liikenteen ja öljylämmityksen päästöt voidaan pitää hallinnassa omin, kustannustehokkain toimin. Kasvihuonekaasupäästöjen kasvu tulee Nupposen mukaan lähes yksinomaan päästökauppasektorilta eli teollisuudesta sekä sähkön ja lämmön tuotannosta. Ei-päästökauppasektorin muodostavat liikenne, maatalous, kiinteistökohtainen lämmitys ja jätehuolto, joiden päästöt eivät Nupposen mukaan kasva edes pitkällä aikavälillä.

-Kun taakanjaosta keskustellaan, olisi luontevinta, että ne vähentäisivät päästöjään, joilla päästöt kasvavat, eikä pakotettaisi niitä vähentämään entisestään, joilla päästöt eivät kasva, huomautti Nupponen.

Ilmastopolitiikka luo Nupposen mielestä otolliset lähtökohdat maakaasun käytön kasvulle. Se edellyttää kuitenkin toimijoilta halua investoida uusiin voimalaitoksiin Suomessa. Tähän haluun ei voida vaikuttaa yksin päästökaupan keinoin, vaan se on laajempi ilmasto- ja energiapoliittinen kysymys.

-Maakaasun käytön kasvumahdollisuuksien toteutuminen edellyttää myös investointeja maakaasuverkoston laajentamiseen ja siirtokapasiteetin kasvattamiseen, ja näille investoinneille on oltava sekä kaupalliset että lainsäädännölliset edellytykset, Nupponen totesi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.