Olisitko uskonut: Petaamaton peti voikin olla parempi?

Katoamassa olevaksi julistettua pölypunkkia saattaa tavata edelleen kodin tekstiileistä ja makuuhuoneissa. Yllättäen pienistä, ärsytysreaktioita aiheuttavista eläimistä pääsee eroon petaamattomuudella.

Paljaalla silmällä havaitsematon, hämähäkkieläimiin lukeutuva eliö viihtyy kosteissa ja lämpimissä kankaissa. Otollista aluetta ovat sohvien, verhojen ja mattojen sekä huonepölyn lisäksi varsinkin makuuhuoneet ja vuodevaatteet.

Parhaat elinolosuhteet punkeille on sisätiloissa, joissa vallitsee yli 20 asteen lämpötila ja yli 50 prosentin suhteellinen kosteus. Punkkiriskiä lisäävät vielä kokolattiamatot, ilmankosteutus, huono ilmanvaihto, lemmikkieläimet, huonekasvien runsaus, suuri tavaramäärä kotona sekä vaatteiden kuivatus sisällä.

Tyyny suosikkipaikkoja

Ravinnokseen pitkäraajainen ja silmätön, rujo hyönteinen kaipaa pölyä, eli muun muassa ihmisestä irronnutta hilsettä ja rasvaa, jota se ei tosin kykene hyödyntämään ilman apua. Siivoamattomaan sänkyyn muodostuva homekanta yhdessä ihmisestä yön aikana irronneen lian kanssa muodostaa erinomaisen kattauksen pölypunkille.

Kun punkkeja parin kuukauden kuluttua uuden sängyn hankinnasta ilmaantuu apajille, ne saapuvat sankoin joukoin. Vuoteessa saattaa pesiä jopa miljoonia pieneliöitä. Etenkin tyyny on allergisten reaktioiden aiheuttamista lukuun ottamatta vaarattoman elikon lempiseutua.

Allergioiden syntipukkeja

Pölypunkkien ulosteet ja kuolleet punkit aiheuttavat toisille astmaattisia oireita, harvemmin ihottumaa. Noin seitsemän prosenttia väestöstä on yliherkkiä pölypunkille.

Mikroskooppiset hyönteiset tuottavat myös silmä- ja poskiontelotulehduksia, taiveihottumaa ja kuorsausta, joka on seurausta poskionteloista valuvan rään valumisesta kurkkuun.

Pelkkä pölypunkkien vähentäminen asunnossa ei kuitenkaan yleensä ratkaise allergiaongelmia, sillä asunnoissa on näiden eliöiden ohessa paljon muitakin allergeeneja. Osaltaan eliöiden siivoaminen saattaa silti auttaa ja siisteys on aina hyvästä.

Anna punkille kuumahoitoa

Pölypunkista pääsee hetkellisesti eroon kuumalla tai kylmällä käsittelyllä. Yksi keino on pestä lakanat 60-asteisessa vedessä tai viedä petivaatteet 80-asteiseen saunaan tunniksi pari kertaa vuodessa. Punkit kuolevat myös kylmään, eli lakanat ja koko patja tulisi jättää yli 18 asteen pakkaseen vuorokauden ajaksi tuulettumaan. Kylmähoito onnistuu lakanoiden tapauksessa myös pakastimen avulla.

Sängyn siisteydestä laistavien onneksi pölypunkkeihin tehoaa myös petaamattomuus: anna vuoteen kuivua ja tuulettua yön jäljiltä ainakin puolen tunnin verran ennen petaamista. Tuulettaminen vielä tehostaa tulosta. Näin kosteanruokaisat, punkeille otolliset olosuhteet vällyjen välissä vähenevät.

Vaihda lakanat viikoittain, pese tyyny kerran kuussa ja petauspatja sekä peitto pari kertaa vuodessa. Patjan imurointi poistaa homeen sängystä ja on tarvittava oheistoimi petivaatteiden hygieniasta huolehtimisen oheen. Koko sänky kannattaa laittaa vaihtoon kymmenen vuoden välein.

Eira Talka/MTV3

Pääasialliset lähteet:

http://nettitelkku.fi
www.aluesanomat.fi
www.martat.fi
www.terveyskirjasto.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja