Olisiko metrojunan suistuminen mahdollista Suomessa? Näin vastaa asiantuntija

Metrojunan suistuminen raiteiltaan on epätavanomaista, sanoo turvallisuuspäällikkö Jyri Kaisla Helsingin kaupungin liikennelaitokselta.

Moskovan metrossa sattui tänään aamuruuhkan aikaan vakava turma, jossa kolme metrovaunua suistui kiskoilta. Turmassa kuolleita on uutistoimisto Interfaxin tuoreimman tiedon mukaan ainakin 20.  

Kaislan mukaan vastaavanlainen turma ei olisi mahdollinen Suomessa.  

-Turvalaitteemme havaitsevat esteet laitteella, eivätkä sähköhäiriötkään aiheuta tuollaista. Yleensä metrot pysähtyvät turvallisesti, jos joudutaan käyttämään hätäjarrutusta.  

Kaisla kertoo, että raiteilta suistumiset liittyvät yleensä junien tavaraliikenteeseen, joissa on kevyitä ja raskaita vaunuja.  

-Helsingin metrossa on vain harvoja varikolla sattuneita tapauksia, joissa muutama pyörä on luisunut kiskoilta talvella, jos jäätä on pakkautunut raiteelle.  

Moskovan metroturman syyksi on arveltu jännitevikaa, joka olisi antanut väärän hätäsignaalin. Kaislasta tämä on mahdollista, mutta vian jatkoseuraukset herättävät vielä kysymyksiä. Hän korostaa, että hänen tietonsa turmasta ovat vielä hataria.  

-Lähinnä tuntuu siltä, että juna on tehnyt hätäjarrutuksen, mutta ei jarrutuksen sinänsä pitäisi saada aikaiseksi raiteilta suistumista. Yleensä raiteilta suistumisen aiheuttaa ulkopuolinen tekijä, Kaisla sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat