Mainos

Olisiko Helsingin Sanomat saanut julkaista Ahde-Räty-huhut?

Helsingin Sanomat mainitsi sunnuntaina huhut, joiden mukaan AKT:n puheenjohtajan Timo Rädyn ja ex-viestintäpäällikön Hilkka Ahteen välillä olisi ollut suhde, jonka kariuduttua vaikeudet alkoivat.

Jutussa ei kuitenkaan kerrottu, mistä huhu oli peräisin.

Ahde tyrmäsi tiedot täysin perättöminä. Tämän jälkeen lehden vastaava päätoimittaja Mikael Pentikäinen pyysi anteeksi, ettei lehti kertonut selvemmin, ettei tiedolle ole vahvistusta.

Millaisessa tilanteessa toimittaja saa julkaista huhun ihmisestä, Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen?

Lähtökohta on, että toimittajan ei pitäisi julkaista huhuja. Toimittajan tehtävä on ottaa selvää, pitääkö huhu paikkansa. Jos huhu julkaistaan, se pitää joko vahvistaa tai dementoida.

Eri asia on, jos on kyse yhteiskunnallisesti merkittävästä asiasta, joka on perusteltua tuoda julkisuuteen rajallistenkin tietojen valossa.

Voiko joidenkin parisuhde olla yhteiskunnallisesti niin merkittävä, että huhut siitä on julkaistava?

Se, että joku seurustelee toisen kanssa, on lähinnä uteliaisuutta herättävä asia ja sen julkaisulle on vaikea löytää yhteiskunnallista perustetta.

Aina nämä asiat eivät silti ole yksiviivaisia. Tässä kohuaiheessa (Ahde-jutussa) harkinta on paljon monimutkaisempaa ja oli mietittävä, oliko huhun julkaiseminen perusteltua yhteiskunnallisen tiedontarpeen kannalta.

Miten lukijalle pitää kertoa, että kyse on vain huhusta?

On kerrottava reilusti, että toimitus julkaisee tiedon siitä huolimatta, ettei sitä ole pystytty vahvistamaan. Pitää olla mahdollisimman avoin suhteessa yleisöön.

Jos yhteiskunnallisesti merkittävän tiedon julkaisusta voi seurata erittäin kielteistä julkisuutta, toimituksen on Journalistin ohjeiden mukaan suotavaa avata yleisölle, miten tiedot on varmistettu.

Tässä tapauksessa (Ahde-jutussa) voi sanoa, että parisuhde mainittiin yhteiskunnallisesti merkittävän tapauksen yhteydessä. Lukijoille ei kuitenkaan selitetty, ettei väitettä ollut varmistettu.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.