"Olisi reilua, että eliniän pidetessä ihmisiä pakotettaisiin myöhemmin eläkkeelle"

Suomen velkaantumisvauhti huolettaa Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Tarmo Valkosta. Vaikka paniikkinappulaa ei tarvitsekaan vielä painaa, kaipaa Valkonen selkeitä linjauksia siitä miten työuria pidennetään ja minkälaisia veroratkaisuja tehdään.

Vuoden 2011 valtion budjetissa Suomen velka on keskimäärin 8 miljardia euroa. Valkonen arvioi, että tällainen velka vielä kestetään.

- Onneksi tähän tilanteeseen lähdetään suhteellisen matalalta velkatasolta. Nyt nautitaan niistä hedelmistä, että vastuullista politiikkaa on harjoitettu tässä suhteessa aikaisemmin, hän toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

- Se tietysti huolestuttaa, että velkaantumisvauhti on nopeaa. Mutta jos talousennusteet toteutuvat, niin ei tässä vaiheessa tarvitse mitään paniikkinappulaa painaa.

Säästöjä suunniteltu "pää pensaassa"

Valkosen mukaan järeitä säästölistoja ei vielä tarvita ainakaan nykyisessä suhdannevaiheessa.

- Mutta pitkän aikavälin ongelmiin, kuten esimerkiksi väestön ikääntymiseen liittyvään julkisten menojen kasvuun tarvitaan ohjelma, jonka käynnistämisen seuraavan hallituksen olisi jo hyvä aloittaa.

Säästöjen suunnitteluun Valkonen kaipaa lisää rohkeutta ja johtajuutta.

- Toistaiseksi tämä keskustelu on ollut sellaista pään pensaaseen pistämistä. On sanottu, että kasvu hoitaa kaiken ja paalutettu se, mihin ei ainakaan suostuta. Tai sitten on puhuttu aika pienistä verojenkorotuksista, Valkonen arvostelee.

Hän muistuttaa, että Suomen eläkemenot kasvavat jo tällä vuosikymmenellä reilusti. Seuraavalla vuosikymmenelle koetellaan puolestaan kuntien taloutta, kun suuret ikäluokat alkavat tulla hoivan tarpeeseen.

Valkosen mukaan työurien pidentämiseen on löydettävä ratkaisu ja yksi sellainen on eläkeiän nosto. Aiemmat yritykset nostaa eläkeikää ovat saaneet aikaan valtaisan mellakan. Valkonen näkee kuitenkin eläkeiän nostolle luonnollisen perusteen.

- Eläkeikä tulisi kytkeä jollain tavalla eliniän pituuteen. Nyt kun elinikä pitenee, niin minusta on aivan reilua, että ihmisiä ikään kuin pakotettaisiin vähän myöhentämään eläkeikää. Täytyy muistaa, että tässä aikaisemmin meidän eläkeikä oli 65 vuotta.

Katso Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan Tarmo Valkosen haastattelu: (Huomenta Suomi 11.01.2010)

Lue myös:

    Uusimmat