Mainos

Oliko komitea yhä Obama-huumassa?

Barack Obaman valintaa Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi voi pitää yllätyksenä jo siksi, että Yhdysvaltojen presidenttinä hän hoitaa virkaansa ja yrittää toteuttaa tavoitteitaan.

Toiseksi Obama on ollut virassaan vasta vähän aikaa, eikä hän ole saanut aikaan mitään konkreettista.

Nobel-komitea ylisti Obaman "poikkeuksellisia" pyrkimyksiä ydinaseriisuntaan ja Lähi-idän rauhanprosessin käynnistämiseen. Komitea painotti Obaman visioita ja kykyä luoda kansainväliseen politiikkaan uusi ilmapiiri.

Kaikin puolin hienoja tavoitteita, mutta näissäkään kysymyksissä mikään ei ole vielä liikahtanut eteenpäin. Nyt valittiin henkilö, joka on vasta luvannut antaa toivoa maailmalle.

Valinta on läpeensä poliittinen. Se on avokämmensivallus George Bushin hallinnon nationalistiselle sota- ja suuruudenhulluudelle ja arroganssille. Se on viesti siitä, että komitea kannattaa diplomatiaa: konfliktien ratkaisuja neuvotellen - mieluusti YK:n puitteissa - ja kaikkia osapuolia kuullen.

Palkinto on taakka

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat on ollut - ja on - sotajalalla eri puolilla maailmaa. Palkinto on Obamalle kunnia, mutta enemmän se on taakka.

Kuinka Obama välttää sotapresidentin kultin, kun maa sotii Irakissa ja Afganistanissa, ja yhdysvaltalaisen miehittämättömät lennokit pommittavat siviilejä Afganistanin ja Pakistanin rajaseuduilla?

Oliko Nobel-komitea yhä Obama-huumassa? Vai halusiko se palkitsemalla maailman vaikutusvaltaisimman henkilön antaa vahvan eettisen ja moraalisen viestin? Se ainakin haluaa yrittää sitoa Obaman kuin Gulliverin muun maailman vaatimuksiin ja huomioon ottamiseen.

Onko valinta väärä? Mahdotonta sanoa vielä. Rauhanpalkinto on annettu joskus suorastaan rikollisille henkilöille.

Obamalta odotetaan maailmalla nyt epärealistisen paljon. Mikäli hän kykenee Lähi-idässä saamaan aikaan konkreettisia tuloksia pysyvän rauhan eteen, palkinto on enemmän kuin ansaittu.

Yhdysvalloissa Obaman kansainvälisen yhteistyön politiikan vastustajat riemastuvat valinnasta. Heille tämä on lyömäase. Obama myy Amerikan ja antaa muiden päättää maan asioista. Peace, man.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.