Mainos

Oliko bin Ladenin tappaminen laillista?

Al-Qaida-johtajan Osama bin Ladenin tappaminen jakaa kansainvälisen oikeuden asiantuntijoiden mielipiteitä.

Amerikkalaisen uutiskanava CNN:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kysymys siitä, oliko bin Ladenin tappaminen kansainvälisen oikeiden mukaista, kulminoituu siihen hetkeen, kun amerikkalaiset erikoisjoukot ryntäsivät Pakistanissa bin Ladenin huoneeseen.

YK:n entinen sotarikostutkija ja ihmisoikeuksien professori Cherif Bassiouni korostaa, että etsintäkuulutetun pidättämistilanteessa olennaista ovat aina tapahtuneet tosiasiat.

– Olennaisia kysymyksiä ovat: Vastustiko henkilö pidätystä? Oliko henkilöllä kuolettava ase? Pelkäsivätkö pidättäjät henkensä puolesta? Bassiouni luettelee CNN:lle

Bassiounin mukaan aseettoman henkilön teloitus ilman oikeudenkäyntiä on kansainvälisen oikeuden vastaista.

Hänen mielestään Yhdysvaltain laivaston pitäisi tehdä sisäinen selvitys iskussa käytetystä asevoimasta. Bassiouni kuitenkin korostaa, ettei laivaston erikoisjoukoista pidä tehdä syntipukkeja.

– On tärkeää, ettei laivaston erikoisjoukoista tehdä syntipukkia mahdollisten salaisten ohjeiden toteuttamisesta. Vaikka julkisuudessa ei asiaa tunneta, joukoilla on voinut olla käsky yksinkertaisesti tappaa bin Laden, Bassiouni pohtii.

Kun Valkoisen talon lehdistöedustajalta Jay Carneylta on kysytty, oliko bin Laden yrittänyt tavoitella asetta ja käydä sotilan kimppuun, hän on vastannut, ettei bin Laden ollut "nostanut käsiään ylös tai antautunut".

Yhdysvaltain tapahtumista kertoman virallisen version mukaan bin Laden ei ollut ollut aseistautunut 40 minuuttia kestäneen iskun aikana, mutta hän oli vastustanut joukkoja. Bin Laden oli selostuksen mukaan ollut liikkeessä, kun hänet ammuttiin. Amerikkalaisviranomaiset ovat kieltäytyneet kuvailemasta liikkeitä tarkemmin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.