Mainos

Oli aika jatkaa eteenpäin

Pääministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen yllätti lauantai-iltana EU-vaalikampanjansa avajaisia juhlineen kokoomusväen täydellisesti. Iso osa uskoi, että hän jatkaa kokoomuksen johdossa vielä seuraavalle vaalikaudelle, että velvollisuudentunne puoluetta ja isänmaata kohtaan johtaa siihen, että hän vie puolueensa vielä kerran kohti vaaleja, kohti Katainen II:sta.

Näin ei käynyt. Katainen teki täydellisen käännöksen urallaan kertoessaan jättävänsä kokoomuksen ja hallituksen johdon. Katainen jättää jälkeensä menestyvän ja hyvässä tilassa olevan puolueen. Hän voi lähteä kokoomuksen johdosta pystypäin.

Kataisen perustelut ratkaisulleen kuulostavat uskottavilta ja luontevilta. Kymmenen vuotta puolueen johdossa on pitkä aika kenelle hyvänsä, mutta etenkin nelikymppiselle. Katainen sanoo kokevansa - oikeutetusti - että on antanut puolueelle sen, mikä annettavissa oli ja on aika saada uusia ihmisiä puolueen johtoon.

Samaan ratkaisuun, vetäytymiseen puolueen johdosta ja pääministerin tehtävistä, päätyi vasta muutama vuosi sitten eräs toinen henkilö: Matti Vanhanen. Hän ilmoitti joulukuussa 2010, että ei jatka keskustan johdossa sanoen yhdeksi syyksi jalkaleikkauksen. Keskusta valitsi seuraavana kesänä Mari Kiviniemen uudeksi puheenjohtajaksi ja pääministeriksi.

Toisin kuin Vanhasen tapauksessa, Kataisen osalta ei tämän ratkaisun perusteita juuri kyseenalaisteta. Hän on puhunut ennenkin halustaan siirtyä kansainvälisiin tehtäviin, ja EU-komissaarin paikka olisi niille toiveille luonnollinen täyttymys. Hän ei ole myöskään peitellyt sitä, että kuuden puolueen johtaminen on väsyttävää ja rasittavaa puuhaa.

Hallitukselle Kataisen yllätyspäätös tietää eriskummallista kevättä. Yhtäkkiä hallitus on tilanteessa, että sen kahta koossa pitävää puoluetta, kokoomusta ja SDP:tä, johtaakin kohta joku muu - mutta kuka?

Suomi on puolestaan tätä kautta joutunut tilanteeseen, jossa johtajuutta ja suunnannäyttäjiä on hetken aikaa aiempaakin vähemmän.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.