Oletko proteiinidieetillä? "Yhtä epäterveellistä kuin tupakointi"

Liian proteiinipitoinen ruokavalio voi olla yhtä vaarallista kuin tupakointi, väittää The Telegraph.

Tuhansia aikuisia kattavasta tutkimuksesta selvisi, että syöpäriski oli runsaasti lihaa kuluttavilla henkilöillä jopa neljä kertaa suurempi, kuin niillä, joiden ruokavalioon kuului vähän eläinperäisiä proteiineja. Riski on käytännössä melkein yhtä suuri, kuin 20 savuketta päivässä polttavalla henkilöllä, väittää The Telegraphin haastattelema tutkija. Tutkimus tehtiin hiljattain Kalifornian yliopistossa.

Ravitsemussuositukset ovat perinteisesti keskittyneet rasvaan, sokereihin ja suoloihin, sekä niiden runsaaseen kulutukseen liittyviin terveysriskeihin.

Toisaalta tutkimus totesi myös, että yli 65-vuotiailla henkilöillä runsas proteiininsaanti vähensi kuolemanriskiä.

Suomalaiset syövät lihaa reippaasti yli ravitsemussuositusten

Tuoreen suomalaisen ravintosuosituksen mukaan lihaa ei tulisi syödä enempää kuin 500 grammaa viikossa. Lihaa syödään kuitenkin nykyään melkein kaksinkertaisesti enemmän, kuin vielä 1950-luvulla. Viimeisimpien tilastojen mukaan lihan kulutus on koko ajan tasaisessa kasvussa. Vuonna 2012 keskivertosuomalainen kulutti yhteensä noin 74,7 kiloa lihaa. Tämä tarkoittaa noin 200 grammaa lihaa päivässä.

Paljon lihaa sisältävät ruokavaliot, kuten Atkinsin dieetti, ovat saavuttaneet viime vuosina paljon suosiota, koska tällaisella ruokavaliolla on mahdollista pudottaa painoa huomattavan nopeasti.

– Paljon proteiinia sisältävä dieetti voi olla melkein yhtä epäterveellinen kehollesi kuin tupakointi, sanoo Kalifornian yliopiston tohtori Valter Longo The Telegraphille.

Tasapainoinen ruokavalio on paras ratkaisu

Toisaalta tupakoinnin ja runsaan lihankulutuksen haittoja ei pitäisi rinnastaa toisiinsa, sillä haittavaikutukset ovat hyvin erilaisia. Eläinperäiset proteiinit eivät luonnollisesti ole samalla tavalla keholle myrkyllisiä, kuin tupakan sisältämät ainesosat. Proteiini kontrolloi kehon luonnollisia kasvuhormoneja, jotka auttavat muun muassa lihaksia kasvamaan.

Tutkijat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että punaisen lihan kulutuksen vähentäminen ruokavaliossa pienentää riskiä sairastua syöpään. Paras ratkaisu voikin olla tasapainoinen ja ravintosuositusten mukainen ruokavalio.

Juttua muokattu 6.3. klo 11:22: Lihansyömiseen liittyvän syöpäriskin vertaus tupakointiin perustuu The Telegraphin haastatteleman tutkijan kommenttiin, ei tutkimukseen.

Juttua muokattu 7.3. klo 10:02: Lisätty tieto, että tutkimuksessa yli 65-vuotiailla henkilöillä runsas proteiininsaanti vähensi kuolemanriskiä.

Lähteet: The Telegraph

Teksti Nita Makkonen, nita.makkonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja