Oletko iltaihminen? Näin muutut aamuvirkuksi

Useimmat pystyvät lukemaan itsensä helposti aamu- tai iltaihmisiin, mutta voiko omia taipumuksiaan tässä asiassa muuttaa?

Yllättävän pienillä muutoksilla omaa vuorokausirytmiään voi siirtää siten, että iltaihminenkin voi muuttua edes asteen verran enemmän aamuvirkuksi. Laajenna näkemyksiäsi ja ota selvää, mitkä asiat arjessasi saattavat tehdä sinusta tietämättäsi iltaihmisen.

Aamurutiinit alkavat jo illalla

Aikainen aamuherätys on päätös, joka on tärkeää tehdä jo illalla – eikä vasta aamulla. Jos tarkoitus on herätä aamulla erityisen aikaisin, on tärkeää valmistautua aamuun hyvissä ajoin edellisenä iltana. Esimerkiksi yöunien pituus olisi hyvä suunnitella jo etukäteen – silmällä pitäen aikaista aamuherätystä.

– Tärkeä tekijä siinä, että aikaiset herätykset luonnistuvat haluttuun aikaan aamulla on se, että oma vuorokausirytmi on kohdallaan, unitutkija Leon C. Lack Flindersin yliopistosta Australiasta muistuttaa.

Valmistaudu aamuun etukäteen

Kun herätyskello aamulla soi ja mielessä pyörivät kaikki päivän tulevat tehtävät, voi herääminen helpottua, jos aamurutiinit ovat hyvin valmistellut. Kun päivän asuvalinta odottaa tuolinkarmilla valmiina, kahvi on napinpainallusta vaille valmista ja jääkaapissa odottaa aamiaisleipä, voi herääminen helpottua yllättävän paljon.

Harva meistä on pirteä heti ensimmäiseksi aamulla ja tästä syystä aamuista on syytä valmistella mahdollisimman joutuisia. Kun kaikki käytännölliset asiat on järjestelty jo illalla valmiiksi, on uuteen aamuun helpompi nousta suunnitelmien mukaan!

Unohda torkuttaminen

Jatkuva tarve herätysajan venyttämiseen aamuisin voi kertoa siitä, että yöunet jäävät vajaiksi. On tärkeää pitää mielessä, että jokaisella on yksilöllinen unentarve ja ihanteellisen unimäärän löytymisessä voi auttaa vain oma keho.

Jos ottaa tavaksi torkuttaa aamuisin, on epätodennäköistä, että sängystä pääsisi ylös suunniteltuun aikaan, sillä herätysajan venyttämiseen rutinoituu. Tekemällä tiukan päätöksen siitä, että sängystä on noustava silloin kun kello soi, voi jokaisesta tulla aamuvirkku. Vanha kikka herätyskellon piilottamisesta voi niin ikään auttaa virkistymään silloin kun kello ensimmäisen kerran pirisee.

Syö aamiainen joka aamu

Tutkimusten mukaan aamiaisen syömättä jättäminen voi lisätä riskiä sairastua diabetekseen. On saatu myös tuoretta tutkimustietoa siitä, että aamiaisen unohtelu vaikuttaa myös mielialaan ja muistin toimintaan.

Jos ruoka ei maistu aamulla, olisi tärkeää miettiä, mistä tämä todellisuudessa johtuu. Toiset nauttivat heti aamusta puuron tai leivän sijaan nestemäisiä aamiaisia, kuten terveellisiä smoothieita. On hyvä pitää mielessä, että usein aamiaisen syömiseen tottuu, vaikka muutamat ensimmäiset aamulla nautitut ruoat eivät olisikaan niitä nautinnollisimpia.

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuva: Shutterstock

Osittainen lähde:Huffington Post

Lue myös:

    Uusimmat